Pénz- és tőkepiac

Nincs forintspecifikus hatás az esésben

Csaknem kétéves mélypontjára zuhant kedden a forint, a lapunknak nyilatkozó szakértők szerint ebben nemzetközi politikai események és az amerikai hozamkörnyezet emelkedése is szerepet játszik.

Nagyot zuhant tegnap a forint, a hazai deviza csaknem kétéves mélypontjára, 317,5-es keresztárfolyamra gyengült az euróval szemben. A régió devizái is kivétel nélkül szenvedtek, a zloty, a korona és a lej 0,2-0,5 százalékkal zuhant a közös deviza ellenében.

A jelenségnek több oka van: geopolitikai körülmények és az ismét emelkedő hozamkörnyezet is tőkekiáramlást eredményez a fejlődő piacokon.

Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke tegnap bejelentette: gyakorlatilag véget vet a jegybanki függetlenségnek, emiatt bő 2 százalékot veszített értékéből a líra. Ezzel párhuzamosan folytatódott az argentin pezó gyengülése, e két deviza mélyrepülése miatt pedig a befektetési alapok és hedge fundok vélhetően kivonják a tőkét a fejlődő és feltörekvő piacokról. Ezt láthatjuk a dél-afrikai rand mozgásán is, amely csaknem 1,5 százalékot zuhant az euróval szemben.

Fotó: Vémi Zoltán

A másik ok, hogy csaknem hétéves csúcsra ugrottak az amerikai államkötvényhozamok. Az emelkedő, érdemi szintet elérő hozamkörnyezet arra sarkallhatja a befektetőket, hogy eszközeiket kivonják a fejlődő piacokról. Mindez eladási hullámot váltott ki a régiós kötvénypiacokon: a környező országok hozamai 4-6 bázisponttal emelkedtek.

A magyar 10 éves hozam viszont több mint 10 bázisponttal nőtt, április közepe óta összesen 60 bázispontot emelkedett.

Általános tőkekiáramlást látunk, nincs mögötte forintspecifikus hatás – közölte lapunkkal Varga Zoltán. Az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint a 318-as keresztárfolyamnál erős ellenállás húzódik, kérdés, megáll-e ott a gyengülés, illetve a Magyar Nemzeti Bank meg akarja-e állítani. Ha be akar avatkozni a jegybank, verbális intervencióval élhet, illetve a devizatartalékokat is felhasználhatja – mondta. – Ugyanakkor nem biztos, hogy mindezt nyilvánosan teszi majd az MNB. A szakértő hozzátette: a jegybank eddig sikerrel tartotta meg a devizát, ha kellett, de most nehezebb, mert tőkekiáramlással szemben kell megvédeni. A 318-as keresztárfolyam a kulcsszint, a 320-as szintről már nagyon nehéz lenne visszafordulni.

Az elemző egyelőre 315-ös keresztárfolyamot vár év végére, jövő decemberre 318-ast az EKB és a hazai jegybank széttartó monetáris politikája miatt. Hozzátette: ha azonban a tegnapi gyengülés nemcsak átmeneti, hanem tartós folyamat lesz, újra kell számolni az előrejelzéseket.

Az utóbbi időben nyugodt volt a forintpiac, alacsony volt a volatilitás, de az opciós piacon látszik, hogy a kereskedők most rájátszanak a növekvő volatilitásra, egyre magasabbra húzzák azt – hangsúlyozta Ötvös Mihály.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

forint EKB deviza forintárfolyam régiós MNB
Kapcsolódó cikkek