Pénz- és tőkepiac

A teljesítményre került a hangsúly az iOS 12-nél

Rövidebb idő alatt betöltődő alkalmazások, az eddiginél jóval gyorsabb fotózás, új lehetőségek a Siriben és a kiterjesztett valóság szintet lépő megoldásai – a többi közt ezt ígéri az Apple új mobil operációs rendszere.

Rövidebb idő alatt betöltődő alkalmazások, az eddiginél jóval gyorsabb fotózás, új lehetőségek a Siriben és a kiterjesztett valóság szintet lépő megoldásai

– a többi közt ezt ígéri az Apple új mobil operációs rendszere.

A héten rendezi éves fejlesztői konferenciáját, a WWDC-t (Worldwide Developer Con­fe­rence) az Apple, s a társaság vezérigazgatója, Tim Cook és a szoftverfejlesztést vezető Craig Federighi meglehetősen hosszú, bár érdekességekben bővelkedő nyitó előadást tartott. Azt természetesen már előre lehetett tudni, hogy ezúttal a szoftvereken lesz a hangsúly, s nem is okoztak meglepetést az amerikai cég képviselői. A főszerep természetesen az új mobil operációs rendszeré volt, amelyet az iPhone-okon és iPadeken használnak majd.

Fotó: AFP

Az iOS 12 a fejlesztők számára már elérhető, a felhasználók pedig várhatóan szeptembertől ismerkedhetnek meg vele részletesebben. Az új operációs rendszer fejlesztésénél jól érezhetően a teljesítmény felpörgetése volt a cél, s néhány igencsak meggyőző adatot is közöltek ezzel kapcsolatban. Így például

az alkalmazások az előző verzióhoz képest 40 százalékkal gyorsabban indulnak el, de a fotózásnál is nagy sebességkülönbség jön, 70 százalékkal gyorsabban lehet majd képeket készíteni, mint az iOS 11-gyel.

Az új operációs rendszer kapcsán mindenképp érdemes kiemelni a kiterjesztett valóság területén bejelentett újításokat. Egyrészt – több partnerrel összeállva – létrehoznak egy USDZ nevű fájlformátumot, amely lehetővé teszi 3D-s objektumok egyszerű megosztását. Ami viszont a felhasználóknak igazán izgalmas lesz, az valószínűleg az a lehetőség, melynek jóvoltából egyszerre ketten is tudják majd használni az alkalmazást. A bemutató alapján ez annyit jelent, hogy egy játéknál mindkét felhasználó kijelzőjén megjelenik ugyanaz a virtuális terep, s természetesen azt is látják, hogy a másik milyen akciókat hajt végre benne.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

Tim Cook ios Apple
Kapcsolódó cikkek