Pénz- és tőkepiac

Átugorhatta a magasra tett lécet a Mol

A finomítás rosszabb számait kompenzálhatják a kitermelésben és a fogyasztói szolgáltatásban elért jó eredmények.

Az elemzői konszenzus 11,5 százalékos visszaesést vár a Mol pénteki gyorsjelentésétől az újrabeszerzési árakkal becsült (CCS) tisztított EBITDA-soron. Alapvetően a finomítás húzhatja le a számokat, mert az elemzők szerint a kitermelés és a fogyasztói szolgáltatások területe jól teljesíthetett a második negyedévben.

„Utóbbi két terület kompenzálta a gyengébb finomítást. Összességében a Mol eredményei erősek lesznek, várakozásaink szerint a tisztított CCS-alapú EBITDA mindössze 6 százalékkal esik éves alapon a rosszabb külső környezet ellenére. A harmadik negyedév kilátásai ráadásul tovább javultak, és várhatóan meghaladják a mostani, második negyedévet is, sőt akár éves alapú javulás is elképzelhető. A Mol-részvényekre csak a vezérigazgató körüli bizonytalanság vet árnyat” – mondta lapunknak Pletser Tamás, az Erste olajipari elemzője.

Fotó: AFP/Robert Sullivan

A második negyedéves romló finomítói számok már a korábban közzétett árrésadatokból is látszottak. A csoportszintű finomítói árrés a tavalyi, hordónkénti 6,4 dollárról 5,5-re csökkent. A petrolkémiai marzs a tonnánkénti 586,1 euróról pedig még nagyobbat zuhant, 367,8 euróra.

Ezzel szemben a június már egész jól alakult, a marzs a májusi 318 euróról 401,4 euróra emelkedett az erős kereslet és a nafta árának csökkenése miatt.

A Mol nettó eredménye az elemzői konszenzus szerint 16,2 százalékkal eshet vissza. „Ez jónak számít, hiszen a piac korábban 20-30 százalékos profitcsökkenést várt. A Mol jó úton halad, főleg a fogyasztói szolgáltatások területén ért el szép eredményeket. Például több tízmillió pohár kávét adnak el évente a Fresh Cornerekben. A régiós olajcégek is ezen a területen fejlesztenek. A PKN Orlen például a legnagyobb kávéforgalmazó Lengyelországban, tízszer annyi kávét értékesít, mint a második helyen álló Costa Café. A PKN egyébként a vártnak megfelelő számokat ért el a második negyedévben. A hazai versenytársa, a Lotos pedig felülmúlta a konszenzust, ami meg is jelent a 6 százalékos árfolyamraliban” – tette hozzá az elemző.

Az Equilor szerint is támogathatják a Mol kitermelési eredményeit az emelkedő olajárak, a fogyasztói szolgáltatások szegmenséhez a régiós gazdaságok remek teljesítménye járulhatott hozzá, de a romló finomítói környezet miatt összességében gyengébb eredményt várnak éves alapon. Így az Equilor szerint a drágább olaj hatása inkább negatív a Molra nézve a finomítói túlsúly miatt. Az osztrák OMV viszont profitálhatott az olaj ralijából, mert nagyobb a kitermelői kitettsége. A várt napi kitermelés 419 ezer hordóra nőhetett az egy évvel korábbi 339 ezerről. Ezzel szemben a Moltól 110 ezer hordós napi kitermelést vár az elemzőcég.

Olyan nagy európai olajcégek is jó negyedévet zártak, mint az ENI, a Total vagy a Shell.

Az előző években a finomítás volt erős, most az kissé visszaesett, de az olaj drágulása révén a kitermelés felzárkózott a jól teljesítő szegmensek mellé. A WTI és a Brent közötti 5 dolláros árkülönbség bizonyos szempontból az amerikai olajcégeknek kedvez. A finomítói üzletágban alacsonyabb költségekkel kell számolniuk az európainál olcsóbb kőolaj miatt. A Valero Energy – amely csak finomítással foglalkozik – olyan jó eredményeket ért el, hogy 10 százalékkal nőtt az árfolyama

– mondta Pletser.

Jelentett az INA

Az év első hat hónapjában 13 százalékkal, 9,5 milliárd kunára (418,5 milliárd forint) növelte bevételét az INA, a nettó nyereség egyszeri tételek nélkül 12 százalékkal csökkent, 533 millió kunára (23,3 milliárd forint) éves összevetésben. EBITDA-soron 1,6 milliárd kunát (133 milliárd forint) ért el a cég, ami 10 százalékos növekedés. Az INA közölte, hogy a bevételek növekedése főként a nagyobb eladásnak köszönhető a kőolajszármazékok kedvező ára miatt, ezt azonban részben ellensúlyozta a kutatási és termelési tevékenység alacsonyabb bevétele.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

Chevron exxon olaj Mol
Kapcsolódó cikkek