Pénz- és tőkepiac

Hatalmas potenciált lát az Appeninnben a Concorde

Húszszázalékos növekedési potenciált lát az Appeninn árfolyamában a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Húszszázalékos növekedési potenciált lát az Appeninn árfolyamában a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője, Gaál Gellért, 12 havi célára ugyanis 743 forint, ajánlása felhalmozás. Az elemzés szerint

a társaság az új stratégiai tulajdonosa, a Konzum csoport nyújtotta szinergiák kihasználásával a régió egyik meghatározó és leggyorsabban növekvő ingatlancége lehet.

A menedzsment várakozásai szerint a jövedelem a 2022-ig tartó időszakban évesített átlagban (CAGR) 44 százalékkal emelkedik, EBIDTA CAGR-soron 88 százalékos bővülést várnak – ami a szakértő szerint tartható célkitűzés.

A társaság képes hasznot húzni a magyarországi látványos növekedéséből. Az elemzés szerint kifizetődő lesz az a stratégia, mely szerint a társaság alulértékelt ingatlanok vásárlásával, majd ezen eszközök minőségének érdemi javításával tervez hasznot termelni.

Fotó: VG / Vémi Zoltán

Az értékeltségi mutatók alapján az Appeninn nem olcsó a szektortársakhoz képest, a hazai társaság 1,6-es P/BV mutatón forog, szemben a 0,9-es átlaggal. A Concorde azonban úgy látja, hogy

a szektortársakban messze nincs akkora növekedési potenciál, noha az elemzés is kiemeli, hogy párhuzamot vonni egyáltalán nem egyszerű a piaci szereplők között.

Gaál Gellért szerint több olyan tényezőre érdemes majd figyelni a jövőben, amely érdemben befolyásolhatja a társaság értékeltségét: milyen gyorsan tudja az Appeninn növelni a frissen vásárolt ingatlanokban a foglaltsági rátáját? Hogyan alakulnak az EBITDA-marzsok, amennyiben az eszközök értéke is megugrik? Milyen mértékű hitelbevonásra, illetve részvénykibocsátásra lesz szükség az akvizíciókhoz? Hogyan alakulnak a havi bérleti díjak? Ezen kérdésekre fókuszálva a Concorde több forgatókönyvvel is számol. A legoptimistább szerint – amelyben az Appeninn képes menedzselni a kockázatokat és alkalmazkodni a változó gazdasági, elsősorban a növekvő hozamkörnyezethez – 857 forintos célár adódik. A legsötétebb jövőkép esetén a szakértő szerint 520 forintra értékelik a céget.

A célárak közötti különbség legfontosabb oka, hogy az Appeninn mögött valós növekedési sztori van, és nem tekinthető pusztán egy osztalékpapírnak.

Az Appeninn portfóliójában 101 millió euró értékű ingatlan van, 13 Budapesti irodaház, 19 kereskedelmi ingatlan, négy logisztikai központ. A portfólió átlagosan 8,5 százalékos hozamot termel. Az irodaházak többsége B besorolású ingatlan, ám a menedzsment új akvizíciókkal, fejlesztésekkel a prémiumszegmenst is célozza. A tervek szerint a társaság 90 ezer négyzetméternyi kereskedelmi egységet és 35 ezer négyzetméternyi irodaházat tervez építeni a következő négy év során, ennek költségeit a Concorde négyzetméterenként 1500-2000 euróra becsüli, azaz öt év alatt összesen 153 millió eurót fordíthat erre a célra a társaság.

A Concorde néhány fontos kockázati tényezőt is kiemel, az egyik a magas finanszírozási szükséglet, a hitelfeltételek romlása ugyanis érdemben befolyásolná a cég nyereségét. Az elemzésben a szakértő 3 százalékos átlagos hitelkamattal számol a 2018 és 2022 között felvett hitelek esetében. Nyomás alá kerülne az árfolyam abban az esetben is, ha a célkitűzések teljesítése csúszna, vagy ha nem sikerülne egy esetleges tőkebevonás. Ennek hatására ugyanis megrendülhetne a befektetői bizalom, ami a szektortársakhoz képest magasabban árazott papírok piacán eladási hullámot gerjeszthet.

Appeninn Concorde Értékpapír elemző Gaál Gellért elemzés
Kapcsolódó cikkek