Pénz- és tőkepiac

Elhúzódó aranykor a Wall Streeten

A bikapiacok nem végelgyengülésben múlnak ki, hanem a recesszió tőre végez velük. A tőr azonban, úgy tűnik, a tokjába szorult, mert a gazdasági visszaesésnek semmilyen látható jele nincs a tengerentúlon.

Történelmi rekordot állított fel szerdán az amerikai bikapiac. Az S&P 500 index már 3453 napja mozog megszakítás nélkül emelkedő pályán. Az eddigi leghosszabb aranykor a Wall Streeten 2009. március 9-én kezdődött a 2007-ben kitörő pusztító pénzügyi válság romjain. Ez alatt a majd tíz év alatt a lassú, de stabil gazdasági fellendülés, valamint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed példátlan támogatása a Dow Jones indexet 6500 pontról 26 ezer pontig hajtotta, míg az S&P 500 ugyanebben az időszakban a négyszeresére emelkedett. Az amerikai bikának ugyanakkor számos piaci pánikot is túl kellett élnie.

Az első csapás 2011-ben érte, amikor a hitelminősítők lerontották az Egyesült Államok adósbesorolását, majd következett az euró összeomlásától való rettegés, aztán a kínai lassulás és az olajár zuhanása töltötte el félelemmel a befektetőket. A gazdasági fejlődés és a társasági profitok növekedése mindvégig támogatta a tengerentúli tőzsdéket, a piac jövőjével kapcsolatos kételyek mégis végig jelen voltak. Senki sem hitt a piacban igazán, és éppen ez a pesszimizmus hosszabbította meg az emelkedő trendet – mondta a CNN-nek David Kelly, a JPMorgan Funds vezető stratégája. A piaci eufória könnyen a bikapiac végét jelenthette volna, akárcsak a dotkombuborék idején. Az S&P 500-as index 2009 márciusa óta mindössze évi 16,5 százalékkal erősödött, míg az 1932 óta eltelt teljes időszakot figyelembe véve évente átlagosan 22 százalékkal nőtt az értéke.

Fotó: AFP/Bryan R. Smith

Mindenesetre a befektetők számára az az igazán fontos kérdés, hogy a piac az öregedés jeleit mutatja-e. A piaci veteránok szerint azonban nem ez a helyes kérdésfeltevés.

A bikapiacok nem végelgyengülésben pusztulnak el, hanem a végez velük

– mondta Kurt Spieler, az omahai First National Bank vezető befektetési szakembere. A közgazdászok pedig közel s távol sehol sem látják a recesszió veszélyét. A 3,9 százalékra mérséklődött júliusban, és a az idei második negyedévben 2014 óta a leggyorsabb ütemben nőtt. További impulzus az adócsökkentés és az állami kiadások növelése is. „Bár a bikapiac és a gazdasági fellendülés már tényleg régóta tart, kevés jelét látjuk a közeli végnek” – jelentette ki az LPL Financial stratégája is. Ezzel ért egyet David Kotok, a Cumberland tanácsadó cég elnöke is. Szerinte az erős társasági profitok még az évtized vége előtt 3000 pont fölé emelhetik az S&P 500-at.

Ha mégis ki kell emelni az emelkedő tőzsdei trendre leselkedő veszélyeket, az elemzők a kereskedelmi háborút és az inflációt nevezik meg.

Ha a kereskedelmi háború nem csillapodik, a Fednek magasabb inflációval kell majd küzdenie kisebb mellett, és ez veszélyessé válhat

– mondta Kotok. További rizikó a jegybanki és a kormányzati segítség gyengülő hatása is. David Kelly szerint az fenyegeti legjobban a növekedést, ha megszűnik a fiskális stimulus.

A választás elronthatja a hangulatot

A vállalati gyorsjelentési szezon nagyjából véget ért az Egyesült Államokban. A számokból az derült ki, hogy az amerikai cégek eredménytermelő képessége továbbra is nagyon erős. A készpénzállomány több cégnél is olyan magas, hogy részvény-visszavásárlási programokat tudtak indítani, ami hozzájárul az árfolyamok emelkedéséhez. A további emelkedés azon múlik, hová fajul a kereskedelmi háború. A befektetők többsége úgy gondolja, nem okoz majd recessziót, nagyobb visszaesést a világgazdaságban. A nagy jegybankok kommunikációja is korrekt, racionális viselkedést vár tőlük a piac, a döntéseik nem lesznek számottevő hatással az árfolyamokra. A novemberben esedékes amerikai időközi választás viszont befolyásolhatja a piaci hangulatot – mondta a Világgazdaságnak Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.

 

S&P 500 amerikai tőzsde bikapiac Wall Street
Kapcsolódó cikkek