Pénz- és tőkepiac

Korai lenne még temetni az Intelt

A szerverpiac nagyon erős növekedési ütembe kapcsolt, így könnyen elképzelhető, hogy az Intel és az AMD egy win-win szituációval nézhetnek szembe.

Nagyobb árfolyamesést szenvedtek el az Intel részvényei a második negyedéves gyorsjelentés után. Ez főként annak volt betudható, hogy a vállalat az elemzői tájékoztató során bejelentette: csupán 2019 karácsonyára dobja piacra új generációs processzorait. Eközben a rivális AMD 2019 elejétől már 7 nanométeres processzoraival jön a piacra az Intel 14 nanométeres processzoraival szemben, amelyek nagyobb teljesítményre lehetnek képesek jobb áron. Ez különösen a dinamikus ütemben növekvő szervercsipek piacán érintheti érzékenyen az Intelt, ahol a cég sokáig egyeduralkodónak számított.

Fotó: AFP/Ralf Hirschberger/dpa

Iparági elemzők azonban azt mondják, hogy az Intel nincs érdemben lemaradva az AMD-től a fejlesztések terén, ugyanis az AMD 7 nm-es elnevezése főként marketingfogás. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az Intel 14 nm-es vagy fejlesztés alatt álló 10 nm-es technológiája nagymértékben le lenne maradva az AMD-től, igaz, 2019-ben az AMD lépéselőnyben lehet. Ám közben a szerverpiac nagyon erős növekedési ütembe kapcsolt, így könnyen elképzelhető, hogy az Intel és az AMD egy win-win szituációval nézhetnek szembe.

Mind a Gartner, mind az IDC adatai szerint 2017 második felétől két számjegyű ütemben kezdett el nőni e piac, ami az első negyedévben már 30 százalék feletti értéket mutatott. Ez főként a nagy szerverparkokba és vállalati adatközpontokba eszközölt beruházásoknak köszönhető, amelyeket részben a felhőalapú szolgáltatások térnyerése fűt.

A tendencia pedig tovább folytatódhat, ugyanis a legnagyobb felhőszolgáltatók, mint az Amazon Web Services, a Microsoft, a Google vagy az IBM, továbbra is erős keresletről számoltak be negyedéves jelentéseikben. Ez a beruházásokra szánt összegek nagymértékű megugrását hozta magával, ami a cégek menedzsmentjei szerint továbbra is jellemző lehet. Mindez tovább hajthatja az Intel adatközpont-üzletágát, mely az operatív eredmény nagyjából felét teszi ki. A másik nagyobb részt a PC-üzletág képviseli, ahol az idei második negyedévben hat év óta először tudott növekedni a piac, így itt is halvány reménysugár mutatkozik.

STRATÉGIA AMD Intek
Kapcsolódó cikkek