Pénz- és tőkepiac

Bővül a nőgyógyászati portfólió

Egy még piaci bevezetés előtt álló fogamzásgátló készítmény­re kötött licenc- és szál­lítói megállapodást a Richter Gedeon a belga Mithra gyógyszergyártóval.

Piacnyitás előtt, közleményben adta tudtul a Richter Gedeon, hogy licenc­meg­álla­podást kötve újabb készítménnyel bővítette nőgyógyászati termékei körét. A magyar gyártó a belga Mithra által kifejlesztett fogamzásgátlót fogja bevezetni az európai és az orosz piacokra. Az Estelle nevű, természetes ösztrogént is tartalmazó kombinált készítmény még nincs törzskönyvezve: a Mithra a közelmúltban számolt be a pozitívan zárult fázis III. klinikai vizsgálatokról.

Az Estelle név egyébként nem ismeretlen a fogamzásgátlók piacán, hiszen ezen a márkanéven kapható már egy generikus gyógyszer, ezért a Richter ettől eltérő néven kezdi majd meg a forgalmazást. A licenc és a szállítói megállapodás ellenértékének kifizetése több lépcsőben történik: a Richter most 35 millió eurót fizet, majd a termék további fejlesztéséhez kapcsolódóan 20 millió euró, úgynevezett mérföldkő-kifizetést kap a Mithra a magyaroktól. A piaci bevezetés után a belgák az értékesítéstől függő bevételrészesedésre is igényt tarthatnak, illetve garantált bevételre is jogosultak lesznek. A megállapodás szerint a hatóanyag, majd a kész termék gyártása két év múlva kerül át a Richterhez.

Az új fogamzásgátló törzskönyvezése még folyamatban van
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Orbán Gábor vezérigazgató a bejelentéssel kapcsolatban arról beszélt, hogy a kiemelt nőgyógyászati portfólió bővítése változatlanul központi eleme a Richter stratégiájának, a Mithra pedig története legfontosabb megállapodásának nevezi a tegnapit. A Richter PR- és kormányzati kapcsolatok vezetője, Beke Zsuzsa a Világgazdaságnak elmondta, a portfólióba bekerülő, originálisnak tekinthető készítmény törzskönyvezési kérelmének benyújtása várhatóan 2020-ban történik meg.

A piaci bevezetés után három-öt évvel, tehát a gyógyszer felfutását követően 50-70 millió euró éves árbevételt hozhat a készítmény a Richternek. Beke Zsuzsa hozzátette, korszerű, ötödik generációs készítményről van szó, amely betegbiztonsági szempontokból és az esetleges mellékhatások tekintetében jobb lehet a piacon elérhető termékeknél, ezért a Richter a prémiumkategóriába vezeti be.

Az elemzői kommentárok közül az Erste rámutatott, a hír többek közt azért pozitív, mert a Richter a fogamzásgátlás terén megkezdi az átállást a legmodernebb, ötödik generációs gyógyszerekre. A Richter-részvények árfolyama 0,8 százalékkal csökkent szerdán.

Richter Gedeon gyógyszergyártás nőgyógyászati portfólió Richter
Kapcsolódó cikkek