Pénz- és tőkepiac

Chaten köti biztosításait a Cherrisk

Új, csak az interneten keresztül köthető biztosítási megoldást fejlesztettek az Uniqa szakemberei. Kurtisz Krisztián, a biztosító vezérigazgatója szerint a Cherrisk egy-két éven belül az első határokon átnyúló biztosítási platform is lehet, azonos tarifa- és veszélyközösséget alkotva a kontinensen.

Mi hozta az ötletet?

Négy éve egy koncepciót tettem le az osztrák anyavállalat, az Uniqa asztalára, amely a kor kihívásaira és a fiatalabb korosztály megszólítására alkalmas új értékrendű biztosítási koncepció megalkotásáról szólt. A lehetőséget megkaptam, tavaly pedig pilotprogram keretében tesztelhettük is az elképzeléseinket egy 130 fős tesztcsapattal végzett alapos felmérés során. Az előzetes megállapításaink valósnak bizonyultak: a fiatal korosztály számára vonzó lenne egy kattintható, online platform. A vizsgálatok azt is megmutatták, hogy a megoldás iránt az idősebb korosztály tagjai is érdeklődnek.

Miben új a Cherrisk?

Az első és talán legfontosabb dolog: nem niche-terméket akarunk értékesíteni, hanem épp ellenkezőleg, egyetlen csatorna, egyetlen folyamat végén lényegében teljes biztosítási palettát akarunk nyújtani az ügyfeleknek. A megközelítés más. A Cherrisken az ügyfél chaten keresztül adja meg az adatait, s tizenegy adat megadása után rögtön három biztosítási ajánlatot kap – egy casco, egy lakás- és egy városi baleset-biztosítási ajánlat ugrik fel. Ez a tesztjeink során meglepte a használókat – nem gondolták volna, hogy ennyi adat elegendő egy ilyen komplex tarifáláshoz. Pedig – köszönhetően az Uniqa immár több évtizedes biztosítási gyakorlatának – ma már igen nagy pontossággal fel tudjuk térképezni a fenti adatokból az adott ügylet kockázatát. További tíz adat megadásával pedig a szerződéskötés is megtörténik – miután nem életbiztosítási termékeket kínálunk, a szerződéskötés teljesen online megoldható.

Kurtisz Krisztián: siker esetén Budapest a modell innovációs központja lesz az Uniqánál
Fotó: VG

Fontos látni, hogy maga a forma is nagyon lényeges volt: ha ugyanezen adatokat egy statikus, kitöltendő weboldalon kell megadnia az ügyfélnek, az sokakat elijesztene – ezt mutatja az online biztosításkötések tapasztalata. Ugyanakkor a chatfunkció révén a felhasználó más típusú ügyfélélményt él meg. A megoldás egyértelműen megfelel azoknak a paramétereknek, amelyeket a biztosítási ügyintézéstől várnak az ügyfelek: a szerződéskötés gyors és egyszerű. Emellett a fiatalokhoz olyan szavakkal kell szólni, amelyek számukra befogadhatók, így a Cherrisken elérhető biztosítások – a filmletöltő vagy a zenemegosztó alkalmazásokhoz hasonlóan – havidíjas rendszerűek, a megújítás ugyanakkor roppant egyszerű.

Az indexálás ebben a környezetben nem okozhat gondot?

Én ezt másképp látom: az ügyfél értesítést kap az értékkövetésről, s dönthet arról, elfogadja-e vagy nem hosszabbítja meg a kontraktust az újabb havi díj befizetésével. A rendszerben ennek a megoldásnak köszönhetően nem több száz, hanem lényegében biztosításfajtaként egy-két módozat fut majd. Ez is számottevően csökkenti a költségeinket, mint ahogy az is, hogy a saját csatorna használata révén a jutalékköltségeket is megspóroljuk. Arról nem is beszélve, hogy az induláskor kvázi egyetlen szerződéssel egy termékmixet tudunk kínálni az ügyfélnek.

A biztosításnál a kárrendezés is neuralgikus pont…

Az általános közvélekedés az, hogy a biztosító nem szeret fizetni. A felméréseink azt mutatják, hogy a biztosítók iránt érzett bizalmatlanság nem annak következménye, hogy a cégekben, azok tőkeerejében nem bíznak a fogyasztók, hanem épp azt gondolják, hogy a biztosító nem bízik bennük, megnehezíti a kárügyintézést, kvázi csalóként kezeli őket. Pedig a káresetek több mint 95 százalékát egyetlen szó nélkül intézi ma az Uniqa.

A bagatell, 100 ezer forint alatti károkról van szó…

Pontosan, de láthatóan ezt is bürokratikusnak érzik az ügyfelek. Az Uniqa tapasztalatai szerint a videoalapú kárrendezés lehetősége sok ügyfelet meglep – sokan nem is tudnak mit kezdeni azzal, amikor a telefonos kárbejelentéskor azt kérjük tőlük, hogy mutassák meg a kárt. A Cherrisk abban újít, hogy a videós kárrendezéshez már nem kell applikációt letöltenie az ügyfélnek, a kárrendezési folyamatban egy linket kap, amelyre kattintva létrejön a videokapcsolat.

Apropó applikáció. A Cherrisk is alkalmazásként telepíthető?

Nem hiszünk abban, hogy a biztosítás olyan termék, amelynek folyamatosan a telefonunkon kell lennie – nem órákra, napokra akarunk biztosítást kötni. Ezért a fejlesztések első köre a felhasználóbarát weboldalra korlátozódott – természetesen a megoldásnak van mobilbarát formája is. Már gondolkodunk olyan funkciókon, amelyek segítik a felhasználók mindennapjait, és értelmet adnak egy applikáció létrehozásának.

(A címlapkép forrása: Shutterstock)

A teljes interjú a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Kurtisz Krisztián chat Cherrisk Uniqa interjú biztosítás
Kapcsolódó cikkek