Pénz- és tőkepiac

Mától sokkal nehezebben adósodunk el

A Magyar Nemzeti Bank tovább szigorít a forint alapú jelzáloghitel igénylés feltételein. Az intézkedés célja, hogy a lakosságot a fix kamatozású jelzáloghitelek felé terelje, és ezáltal elkerüljük a túlzott eladósodást – a Bank360 összegezte a legfontosabb változásokat, amelyekkel számolnia kell mindenkinek, aki jelzáloghitelt készül felvenni.

A jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató azt a célt szolgálja, hogy az igazolt jövedelemhez képest ne lehessen irreálisan magas törlesztőrészlettel jelzáloghitelhez jutni.

Mostanáig a szabályozás szerint a havi nettó jövedelem felét terhelhették a hiteligénylők jelzálog alapú forint hitellel, függetlenül a kamatperiódustól. Ha valaki magas, legalább havi nettó 400 ezer forintos jövedelemmel rendelkezett, akkor ez az arány 60 százalékra emelkedhetett.

A jogszabályok értelmében a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutatót (JTM) minden hiteligénylésnél figyelembe veszi a bank, így nem fordulhat elő, hogy úgy folyósítanak kölcsönt valakinek, hogy nincs bejelentett munkája és igazolható rendszeres jövedelme.

Fotó: Shutterstock

A szabályozás eddig csak a havi nettó jövedelemre vonatkozott, a kamatperiódust nem vette figyelembe. Ezen változtat a mától hatályba lépő módosítás, melynek részletei a következőképpen alakulnak:

  • az 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a törlesztőrészlet nem haladhatja meg az igazolt jövedelem 25 százalékát, vagyis ebben az esetben a felére csökken a bevállalható törlesztő összege;
  • magas jövedelem esetén a 30 százalék a maximum;
  • a legalább 5, de 10 évnél rövidebb kamatperiódus esetén 35 százalék lesz a határ, magas jövedelem esetén pedig 40 százalék.
  • Legalább 10 éves kamatperiódus esetén nincs változás az arányokat tekintve, ebben az esetben továbbra is az 50 százalék lesz a mérvadó – áll a közleményben.

    Így számolják ezentúl a JTM-et

    Ha az egy háztartásban élőknek az összes nettó jövedelme 250 ezer forint, ennek eddig a felét, vagyis 125 ezer forintot fordíthattak hiteltörlesztésre. Ez a mai naptól, az újonnan kötött jelzálogkölcsön szerződéseknél

  • 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén már csak 62 500 forint lehet,
  • 5 és 10 év közötti hitelperiódus esetén pedig 75 000 forint.
  • Ahhoz, hogy ennél nagyobb törlesztőt vállalhasson valaki, magasabb igazolt nettó jövedelemre van szüksége.

    Összefoglalva, így módosul a mai nappal a jövedelemarányos hiteltörlesztési mutató a forint alapú jelzáloghiteleknél:

    szigorítás eladósodás hitel jelzálog
    Kapcsolódó cikkek