Pénz- és tőkepiac

Összeomló technológiai részvények

Az elmúlt napokban ismét látványosan zuhantak az amerikai és a globális IT-szektor részvényei.

Az elmúlt napokban ismét látványosan zuhantak az amerikai és a globális IT-szektor részvényei. Ezt most ismét a globális növekedési félelmek, ezen belül a szektor nagy szereplőinek, így az Apple-nek és az Nvidiának a romló kilátásai, valamint a növekvő regulációs kockázatok katalizálták. Az esés mértéke még a télen látottat is felülmúlta, miközben a Merrill Lynch friss alapkezelői felmérése alapján a szektor allokációja 2011 óta nem látott alacsony mértéket ért el. Mindenki fél tehát ezektől a papíroktól, így felmerül a kérdés, indokolt-e ez az óvatosság, vagy pedig már eljött egy jó vételi pont.

Az Apple amerikai számítástechnikai cég iPhone XS és XS Max okostelefonjai egy sydney-i Apple-üzletben
Fotó: MTI/EPA/Paul Braven

A növekedési kockázatok természetesen valósak, miközben a technológia hosszú távú transzformációs szerepe vitathatatlan, sőt még nőhet is. Egyszerre van tehát jelen a ciklikus lassulás a hosszú távú pozitív kilátásokkal. A fő kérdés a következő időszakban az, hogy az árfolyamok mellett a profitokban is volt-e buborék, azaz várható-e a relatív vagy akár abszolút mértékben számított csökkenés. Miután a Nasdaq 100 index várt P/E mutatója a mostani zuhanással a 2015-ös szintre csökkent, így a profitbővülési ütem fennmaradása esetén a piac nem nevezhető drágának.

A drága vagy olcsó vitában az igazság a két vélemény között található, el fog jönni az a korszak, amikor az egyedi fundamentumok és a tényleges növekedési potenciál a korábbinál sokkal fontosabb lesz, azaz nem vesznek meg vagy adnak el vakon minden részvényt a befektetők. Azok a cégek, amelyeknél konzervatív tőkeszerkezet mellett – ez az emelkedő kamatok korszakában nagyon fontos –, alacsony árazás mellé két számjegyű árbevétel- és profitnövekedés várható, ki fognak emelkedni a tömegből. A technológiai szektor alaptétele, hogy a piaci alapon – angol szóval moat – védett monopóliumok képesek az átlag feletti profitnövekedésre, ehhez kiemelkedő termékre vagy szolgáltatásra van szükség, és magas belépési korlátra a versenytársak számára. Természetesen a piacon nemcsak a fundamentális értékelés, hanem az időzítés is fontos, hiszen akár heti szinten is 20-30 százalékos ármozgások vannak.

 

STRATÉGIA Nvidia Apple IT-szektor
Kapcsolódó cikkek