Pénz- és tőkepiac

Ismét sokat hozott a Vraylar a Richternek

Jól fogyott a hazai fejlesztésű antipszicho­tikum az Egyesült Államok gyógyszerpiacán, 2018 utolsó három hónapjában 150,5 millió dollárnyit értékesített az Allergan, ebből megközelítőleg 26 millió dollár a Richteré.

Az antipszichotikumok közé sorolható, a tengerentúlon Vraylar néven forgalmazott Richter-készítményből 150,5 millió dollárnyit értékesített a hazai gyártó kereskedelmi partnere, az ír Allergan az Egyesült Államokban, 2018 utolsó negyedévében.

A forgalom 71,6 százalékkal múlta felül a 2017-es záró negyedévi számokat. Az október–decemberi értékesítés 9 százalékkal haladta meg a harmadik negyedév 138 millió dolláros forgalmát.

A 150,5 millió dolláros Vraylar-forgalomból mintegy 26 millió dollár bevételrészesedés (royalty) jut a Richternek, a 2018 első kilenc hónapja után kapott 62,5 millió dollárt követően.

A Richter-részvények kereskedését elsőre nem mozgatta meg a hír, de napközben egy százalék feletti mínuszban is jártak a gyógyszergyártó papírjai.

A várakozásainkhoz képest kissé alacsonyabban alakult a Vraylar gyógyszerek negyedéves értékesítése az Egyesült Államokban

– mondta a Világgazdaságnak Török Lajos, az Equilor vezető elemzője. A részvénypiaci reakciók alapján az eredmények semlegesnek tekinthetők.

„Várható volt, hogy a gyógyszer-értékesítés növekedési üteme lelassul, de a 9 százalékos forgalombővülés (az október–decemberi időszakot összevetve a megelőző három hónappal) nem okozott nagy csalódást” – tette hozzá Török Lajos. Az Erste várakozását viszont meghaladták a gyógyszer eladási adatai, az elemző véleménye szerint a jövő héten esedékes gyorsjelentés is lökést kaphat.

A negyedéves eredményeket bemutató közleményekkel kapcsolatban azonban lehetett némi hiányérzetük az Allergan és a Richter részvényeseinek is. Ismert, hogy az ír vállalat törzskönyvezési kérelme tavaly augusztusban megakadt az Esmya gyógyszer hatóanyagára (ulipristal acetete). Az Egyesült Államok Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala (FDA) akkor további egyeztetést kért az Allergantól, azóta viszont nincs hír a tárgyalások ütemezéséről.

 

Nem érkezett új információ a Vraylar-indikáció kiterjesztésének pontos időpontjáról sem: a befektetők továbbra is arra támaszkodhatnak, hogy az Allergan várakozása szerint az FDA 2019 első felében elfogadja az alkalmazhatóság bővítését, így a Vraylar felírható lesz a bipoláris zavarral küzdő betegeknek is. Az új indikáció és egy új, ötmilliárd dolláros piac ígérete nem csupán a royalty várható növekedése miatt fontos a Richternek, hanem egyszeri tételként mérföldkőbevétellel is kalkulálhatnak. A cariprazine-nal jelenleg harmadik fázisú klinikai vizsgálatok zajlanak a major depresszióra, amely betegség kezelésére évi 3 milliárd dollárt költenek az USA-ban. Az elemzői kalkulációk alapján a Vraylar a Richter-papírok fair értékében markáns súllyal rendelkezik, a Jefferies 2472 forintban jelölte meg a készítmény egy részvényre számított értékét.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

Egyesült Államok gyógyszeripar Vraylar Richter Allergan
Kapcsolódó cikkek