Pénz- és tőkepiac

Keresettek maradnak a menedékdevizák

A japán jen és a svájci frank az idén is a legkedveltebb menekülődevizának számít, a dollár és az euró népszerűsége azonban csökkenhet a pénzüket értékálló eszközökben tudni akaró befektetők körében.

A világgazdaság lassulása, a kínai növekedés lanyhulása és a kereskedelmi tárgyalások eddigi sikertelensége újabb és újabb pánikhullámokat indított el: nemcsak a fejlett piaci részvények, de a feltörekvő és magasabb kockázatú kötvénypiacok, valamint a törékenyebb helyzetű devizák is eladási nyomás alá kerülnek tavaly szeptember óta. A már érzékelhető reálhozamot nyújtó amerikai államkötvények a helyi befektetők számára kézenfekvő megoldást nyújtanak, de akik saját devizájukban számolnak el, akár a teljes hozamot is elveszíthetik egy dollárgyengülésen.

Az általános recessziós veszély miatt több nagy elemzőház is a készpénzállomány növelését javasolja 2019-re.

De melyik deviza lehet a megfelelő? Jól jellemzi az előző évet, hogy a G10 országok devizái mind gyengültek a dollár ellenében, a távol-keleti fizetőeszköz, a jen kivételével. Pedig a világ nagy jegybankjai már a monetáris szigorítás kezdeti vagy előrehaladott fázisában járnak, a japán testület azonban továbbra is kitart a negatív kamatszint és az eszközvásárlási és pénzkibocsátási program mellett. Ennek oka főképp az, hogy az idei inflációs kilátások még mindig elmaradnak a jegybanki céltól.

Fotó: AFP

A menedékdeviza-jelleg azonban rövid távon felülírja a kamatkülönbségre alapozó érveket. A jen aránya a világ tartalékrendszereiben csak a harmadik negyedévben 5 százalékkal növekedett, és 16 éves csúcson zárta a 2018-as évet. Az erősödést támogatja a folyó fizetési mérleg masszív többlete is, valamint a népszerű carry trade ügyletek, melyekben a negatív kamatokon a befektetők japán jent kölcsönöznek, hogy azon magasabb kamatszintű devizát vásároljanak. A piaci turbulenciák esetén ezért erősödik olyan hirtelen a távol-keleti pénz árfolyama a font, az ausztrál dollár vagy az új-zélandi dollár ellenében.

Az euró kilátásai rosszabbak, mint hat hónapja.

A térség geopolitikai konfliktusai mellett a gyengülő növekedés miatt is egyre kevésbé tekinthető menedéknek a közös pénz, még a térség feltörekvő devizáival szemben sem. A dollár kevésbé számít népszerűnek az idén, bár viharos időszakokban megnő a kereslet az amerikai államkötvények és a zöldhasú iránt. A piaci konszenzus szerint az amerikai jegybanki szerepkört betöltő Fed monetáris szigora idén várhatóan alábbhagy, a romló külső egyenleg miatt az Egyesült Államok és devizája ebben az évben háttérbe szorulhat.

Bár az „erős dollár nem jó” mantrát gyakran halljuk Donald Trump elnök kommunikációja részeként, mégis, az erős devizakurzust leginkább a svájci jegybank igyekszik elkerülni.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

amerikai dollár EUR japán jen svájci frank euró
Kapcsolódó cikkek