Pénz- és tőkepiac

Megtévesztett részvényesek perlik az ír Allergant

Az Allergant elleni pereskedés háttere még 2015-re nyúlik vissza.

Újabb perre számíthat az Allergan:

a jövő hónap közepéig, február 19-ig várják a befektetőket képviselő amerikai ügyvédi irodák új csatlakozók jelentkezését.

A per, záruljon bármilyen kimenetellel, nem a legjobbkor éri a gyógyszergyártót:

a társaság részvényei októberben még csaknem 200 dolláros áron forogtak a New York-i tőzsdén, a decemberi időszakban viszont 130 dollár alá csúszott az árfolyam, amely még a részvénypiaci zuhanást figyelembe véve is erős csökkenés.

Fotó: AFP

A pereskedés háttere még 2015-re nyúlik vissza. Franciaországban derült ki, hogy lehet összefüggés egy új típusú, általában a nyirokcsomókban kialakuló daganatos megbetegedés és a gyógyszercég által forgalmazott egyes mellimplantátumok viselése között. Az érintett két termék értékesítése azonban nem állt le, nem tiltották be az implantátumokat, és a szakorvosok a beültetett eszközök eltávolítását sem javasolták, de figyelmeztették a beavatkozás előtt álló nőket a megbetegedés kockázatára.

A tavaly december közepén lejáró biztonsági tanúsítványokat a francia szakhatóság már nem újította meg. Ezért az Allergan kénytelen volt a két termék európai értékesítését felfüggeszteni.

A befektetőket képviselő jogi szakértők szerint a vállalat megtévesztette a piaci szereplőket azzal, hogy elhallgatta a biztonsági tanúsítványok közelgő lejártát, illetve azt, hogy azok megújítása kétségessé vált.

Álláspontjuk szerint a gyógyszergyártó féligazságokat közölt az érintett implantátumok akkori szabályozási státuszáról. A jogi képviseletet ellátó ügyvédi iroda azoknak a befektetőknek várja a jelentkezését, akik 2017. május 9. és 2018. december 19. között vettek Allergan-részvényeket.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

implantátum Allergan
Kapcsolódó cikkek