Pénz- és tőkepiac

Pontos előrejelzést adtak az elemzők a kisrészvényekre

A korábbi helyzethez képest a kis­részvényelemzési program javította a cégek ismertségét, a célárak megközelítették az elért ármaximumokat.

A Budapesti Értéktőzsde kis­részvényelemzési programja 2017 végén indult, s tavaly januárra már kilenc részvényről készült elemzés, célárfolyammal. Igaz, hogy ez nem pótolhatja egy széles elemzői bázis konszenzusát, de a korábbi helyzethez képest a szakértői anyagok elérhetősége nagy lépés a befektetők számára. A célárfolyamok meghatározásakor az elemzők egy olyan értéket adnak meg, amelyet várakozásaik szerint a következő 12 hónapban az árfolyam elérhet. A követett részvények egy évvel ezelőtt érvényes célárfolyamait átlagosan 3,8 százalékkal haladják meg a vizsgált időszak maximumai.

Fotó: VG / Kallus György

Összességében tehát enyhén pesszimisták voltak az elemzők, bár ez az alig néhány százalékpontos különbség nem túl nagy. A Budapesti Értéktőzsde által meghirdetett programban az OTP Bank, a Con­corde, az MKB Bank és a cseh Wood & Company vett részt. Az OTP Bank három, míg a többiek két-két cég elemzését kezdték el.

A négy közreműködő cég közül a Wood & Company árfolyam-előrejelzése volt a legpontosabb. A Graphisoft Park esetében a 3734 forintos célárfolyamot az éves csúcs mindössze 26 forinttal múlta felül.

A pontossági sorrendben az OTP Bank átlagosan 3,6 százalékkal becsülte alul, az MKB Bank 7,6 százalékkal felül, míg a Concorde 17,5 százalékkal szintén felül a tavaly elért legmagasabb árfolyamot, de ebben az esetben az elemzés korábban készült, mint a vizsgált időszak.

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

kispapír BÉT Kispapírok
Kapcsolódó cikkek