Pénz- és tőkepiac

Alulértékeltnek számít a Mol a térségben

A Mol értékeltségében az INA-ügy rendeződése hozhatna érdemi emelkedést.

Az elemzők véleménye szerint az értékeltségi mutatók alapján a Mol a régiós versenytársaknál kissé olcsóbb. A térség kilenc vizsgált cégének átlagos EV/EBITDA mutatója 3,8, míg a Molé 3,7. Az EV/EBITDA mutató azt jelzi, hogy a teljes cégérték hányszorosan haladja meg a tulajdonosok és a hitelezők rendelkezésére álló eredményt, vagyis az EBITDA-értéket.

Az egyik legjobb 2,9-es EV/EBITDA mutatója az OMV-nek van, míg az utolsó helyen 6 fölötti értékkel a lengyel Lotos szerepel.

Fotó: OMV

Az OMV a Mollal együtt alulértékeltnek számít a térségben. Az osztrák olajcég nagyot növekedhet a jövőben, amit az új, például az egyesült arab emírségekbeli kitermelési lehetőségek is alátámasztanak. A Mol is viszonylag olcsó ezen az árfolyamon. A társaság körül most nem várhatók nagy mozgások, az INA-ügy rendeződése változtathatna, lényeges árfolyammozgást és értékeltségi változást hozhatna

– mondta Pletser Tamás, az Erste elemzője. Szerinte a Tüpras is jó vételnek számít, annak ellenére, hogy a gazdasági visszaesés miatt csökkent a helyi fogyasztás. A Tüpras tavalyi negyedik negyedéve nagyon jól sikerült, az elért eredmények után magas, 11 százalékos osztalékhozamot fizet a részvényeseknek.

A P/E, azaz árfolyam-nyereség mutató a térségben átlagosan 7,4, míg a Mol mutatója ennél alacsonyabb, 6,9. Az elemzők által megadott átlagos célárfolyamok alapján a Romgaztól és az OMV-től várható a legnagyobb árfolyamrali a következő egy évben.

A teljes cikk a csütörtöki Világgazdaságban olvasható

régiós olajcégek Mol
Kapcsolódó cikkek