Pénz- és tőkepiac

Utolsó roham jöhet a szigorítás előtt

Májustól várhatóan megváltozik az ingatlanalapok szabályozása, a visszaváltás határidejének meghosszabbításával egyrészt az alapkezelőknek kedveznek, másrészt a piac is tisztulna a rövid távban gondolkozó befektetők kiszállásával.

Az ingatlanalapok iránti folyamatosan növekvő keresletet igyekszik szűkebb mederbe terelni a Magyar Nemzeti Bank azzal a tervezett módosítással, amellyel néhány napról 180-ra emelné az újonnan forgalomba hozott ingatlanalapok befektetési jegyeinek visszaválthatósági idejét. Szakértők szerint ugyanis kockázatos, ha egy eszköz súlya a portfólióban túlságosan megnő, hiszen fizetési problémák felmerülésekor ez likviditási nehézségeket is okozhat.

„Az ingatlanalapok iránti kereslet az új szabályozás részleteinek napvilágra kerülése után erősen megugorhat, hiszen a jelenlegi, kedvezőbb feltételek mellett valószínűleg sokan szeretnének még bevásárolni a »régi« alapok befektetési jegyeiből. A kereslet felfutásának mértékét persze nem lehet előre megjósolni – mondta a Világgazdaságnak Czeiler-Fóris Angelika, az Impact Alapkezelő Zrt. ügyvezető igazgatója. – A májusra várt szigorítás hosszú távon a keresletet bizonyára csökkenti majd, hiszen a rövid távban gondolkodó befektetők kiszorulnak, ami lehetőséget teremt az alapkezelőknek arra, hogy nagyobb arányban tarthassanak ingatlanokat” – tette hozzá.

Fotó: Shutterstock

Az ügyvezető igazgató szerint szembetűnő volt, hogy a rövid visszaváltási idejű ingatlanalapokat rövid betétként használták a befektetők. Úgy véli, hogy ezzel normál piaci körülmények között nincs is gond, ám válság esetén súlyos problémát jelenthet, mert olyankor a nem lakóingatlanok piaca a banki finanszírozás leállása miatt szinte azonnal befagy.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

szigorítás MNB ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek