Pénz- és tőkepiac

A mélybe lökte a Deutsche Bank árfolyamát a gyanúsnak vélt tranzakció

Ismét eladói nyomás alá kerültek hétfőn a Deutsche Bank részvényei. A kurzust az küldte a mélybe, hogy a bank egyik korábbi egységénél adóhatósági vizsgálat indult.

Nem csitulnak a botrányok a Deutsche Bank (DB) körül, s ezzel párhuzamoan újabb mélypontokat látunk a bank árfolyamában. Volt ugyan némi felpattanás a kurzusban április végén, amikor meghiúsult a nagy német banki összeolvadás a DB és a Commerzbank között, de most ismét 6,6 euró alatt kereskednek a részvénnyel.

A múlt héten a DB korábban működő Virgin-szigeteki egységének nyolc magánszemély ügyfelét vizsgálta egy bűnüldöző és adóhatósági szakemberekből álló csoport. Bár akkor a DB alkalmazottai nem kerültek be a vizsgálati körbe,

a befektetőknek azonnal a tavaly november 29–30-án a bank épületeiben – a mostanihoz kapcsolódó ügyben – tartott razzia jutott eszükbe.

Forrás: AFP

Tegnap reggel a The New York Times cikke borzolta a kedélyeket tovább, amely szerint

a DB korábbi dolgozói már 2016-ban jelezték a jogi megfelelési osztályon, hogy Donald Trumphoz kötődően gyanús aktivitást és határon átnyúló tranzakciókat fedeztek fel, többek között orosz magánszemély érintettségével, de az ügy elakadt a feletteseiknél.

A megszólalók szerint a VIP-ügyfeleket védő intézkedések akadályozták meg, hogy a szövetségi hatóságok tudomást szerezzenek az ügyről. Donald Trump és a DB viszonya már évek óta vizsgálatok tárgya, közismert, hogy az amerikai elnöknek rekordméretű céges hiteltartozásai vannak a banknál.

A fentiek egész biztosan a kérdések között szerepelnek a bank csütörtökön kezdődő éves közgyűlésén. Azt is felvetik majd a részvényesek, hogy a jelenlegi menedzsmentnek milyen tervei vannak a tavalyi közgyűlés óta 36 százalékot zuhanó részvényárfolyam visszafordítására.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Deutsche Bank tőzsde DB
Kapcsolódó cikkek