Pénz- és tőkepiac

Nincs áttörés a hitelkártyáknál

Jelentősen visszaesett tavaly a Magyarországon kibocsátott hitelkártyák száma. A vásárlási forgalom ezzel együtt szépen nő, miközben a kártyabirtokosok egyre tudatosabban használják a plasztikokat.

Úgy tűnik, a hitelkártyák esetében egyelőre nem sikerül követni a lakossági hitel­piaci növekedést, hiszen változatlanul nincs áttörés a kibocsátott plasztikok darabszámában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a múlt év végén a Magyarországon kibocsátott hitelkártyák száma éppen elérte az 1,3 milliót, ami amellett, hogy 8,2 százalékkal kevesebb a 2017. decemberinél, az utóbbi évek egyik legalacsonyabb értéke. A nyilvántartott hitelkártya-követelések állománya is csökkent az elmúlt időszakban: a jegybank adatai szerint a teljes – kamatozó és nem kamatozó – mennyiség 144,5 milliárd forintot tett ki februárban, ami 4,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül a kamatozó követelések mennyisége csaknem 9 százalékkal 94 milliárd forintra esett vissza, miközben a nem kamatozóké 5,9 százalékkal 50,5 milliárd forintra emelkedett.

Fotó: Shutterstock

Azzal együtt viszont, hogy a kártyák számában és a hozzájuk kapcsolódó követeléseknél nincs emelkedés, az MNB adatainak tanúsága szerint az ügyfelek igen aktívan használják ezeket a plasztikokat: 2018-ban összesen 102,3 millió belföldi vásárlási tranzakciót regisztráltak, 20,8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A vásárlások összértéke pedig meghaladta a 737 milliárd forintot, ami 18,7 százalékos emelkedés a 2017-ben mérthez viszonyítva.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvashatja

hitelkártyák statisztika MNB pénzforgalom
Kapcsolódó cikkek