Pénz- és tőkepiac

Tízmilliárd forintos kibocsátásokra készülnek

Nagyjából húsz-harminc cég vehet részt kibocsátóként az MNB Növekedési kötvényprogramjában az Equilor elemzői szerint. A program kezdeti szakaszában vélhetően alig lesz másodpiac, de idővel egyre nagyobb lehet a likviditás.

Nagyjából száz cég lehet a magyar piacon, amely érdekelt lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új Növekedési kötvényprogramjában – vélik az Equilor Befektetési Zrt. szakértői. A tegnapi háttérbeszélgetésen Gereben András igazgatósági elnök ismertette: ezekből körülbelül húsz-harminc vállalat bocsáthat ki adósságpapírt a program első szakaszában.

Az érdeklődőkkel való tárgyalások alapján úgy gondoljuk, hogy az átlagos kibocsátási érték 10 és 15 milliárd forint közt lehet, a program keretösszege pedig 300 milliárd forint.

Az elnök nem árult el konkrétumokat, annyit közölt: jelentős az érdeklődés kibocsátói és befektetői oldalról is.

A hazai nem pénzügyi vállalatok GDP-arányos kötvényállománya jóval az uniós átlag alatt van. Míg Franciaországban ez az arány 29 százalék, Ausztriában 11, a visegrádi államokban pedig 6-7 százalék körül van, addig a hazai piacon ez a mutató csak 1,5 százalék. Svoób Ágnes, az Equilor vállalati finanszírozási üzletágának vezetője szerint nemcsak a kibocsátók, de a befektetők érdeke is, hogy ez az arány nagyobb legyen. „Egy vállalat érdeke, hogy a befektetői kör minél diverzifikáltabb legyen, hogy megszűnjön a banki primátusa, hogy ne kelljen fedezetet nyújtania a forrásért és hogy a forrás ne legyen célhoz kötött. A befektetők számára pedig a mostani alacsony hozamkörnyezetben rendkívül vonzók lehetnek a vállalati kötvények.”

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

kötvényprogram MNB Növekedési Kötvényprogram
Kapcsolódó cikkek