Pénz- és tőkepiac

Az MKB Banknál is elérhető az új állampapír

Hétfőn új időszámítás kezdődött a lakossági állampapírok forgalmazásában, hiszen június 1-től az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) több korábbi állampapír forgalmazását megszüntette, helyette bevezette a piacra az új, 5 éves futamidővel rendelkező állampapírt, a MÁP Pluszt, mely június 3-tól az MKB Bank fiókjaiban is elérhető – derül ki a bank közleményéből.

A MÁP Plusz papírokból mostantól minden héten egy újabb sorozat kerül kibocsátásra, az értékpapírt csak természetes személyek vásárolhatják. A megvásárolt értékpapírok a jegyzést követő hét keddjén kerülnek jóváírásra az ügyfelek értékpapírszámlájára. Fontos változás, hogy a 2019. június 1. naptól kibocsátott lakossági állampapírok hozama már mentesül az szerinti kamatadó fizetés alól – hívja fel a figyelmet közleményében az MKB.

Mint írják:

az újonnan forgalmazott MÁP Plusz kamata kiemeltem magasnak mondható: lejáratig történő megtartása esetén közel éves 5 százalékot (EHM: évi 4,94 százalék) jelent a befektetőnek

– komoly versenytársat teremtve ezzel a megmaradó állampapíroknak (Prémium és az 1 éves Magyar Állampapír) és az egyéb, alacsonyabb kockázati kategóriába tartozó befektetéseknek is.

Fotó: MW

A MÁP Plusz fix, sávos kamatozású, egészen pontosan az induló kamat éves 3,5 százalék, majd fél év elteltével ez megemelésre kerül évi 4 százalékra, és ezt követőn éves szinten további évi 0,5 százalékos emelésre kerül sor, amely alapján az 5. év végén az értékpapír kamata eléri az éves 6 százalékot.

Az értékpapír különlegessége, hogy a futamidő alatti kamatfizetéskor a kamat megfizetése az adott sorozatú MÁP Plusz értékpapírban történő jóváírással történik,

ami miatt a kamat újra befektetésével az ügyfeleknek nem kell foglalkozniuk. További kedvezmény, hogy az adott MÁP Plusz értékpapírt minden kamatfizetés napját közvetlenül követő 5 munkanapon nettó 100 százalékos árfolyamon, azaz az ügylet értéknapja szerinti bruttó árfolyamon – a névérték és a vásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamattal együtt – vásárolják vissza a forgalmazási helyek.

A júniusban startoló új állampapírtól sokat remél az ÁKK
Fotó: Móricz-Sabján Simon

További plusz, hogy az MKB Bank minden újonnan nyitott összevont értékpapírszámla és ügyfélszámla esetén 2019. december év végéig elengedi az értékpapírszámla-vezetési és állományi díjat azon új ügyfeleknek, akik ezen a számlán kizárólag lakossági állampapírokat tartanak vagy helyeznek el.

A Magyar Állampapír Plusz már jegyezhető az MKB Bank fiókhálózatán keresztül, illetve a kényelmesebb és gyorsabb ügyintézés érdekében a már összevont értékpapírszámlával és ügyfélszámlával rendelkező Ügyfeleink a jegyzési megbízást telefonon, az MKB Bank TeleBankár szolgáltatásán keresztül vagy a NetBankáron keresztül is megadhatják – írja az MKB közleményében.

MKB Bank Magyar Állampapír Plusz ÁKK MÁP Plusz
Kapcsolódó cikkek