Pénz- és tőkepiac

Küszöbön a regionális befektetési alapok háborúja

Megugrott a likviditás az öt román regionális befektetési alap piacán.

Megugrott a likviditás az öt román regionális befektetési alap (Societati de Investitii Financiare SIF) piacán azt követően, hogy a bukaresti kormány elfogadta azt a törvénytervezetet, amely eltörölné a jelenleg 5 százalékon álló tulajdoni korlátot. A BET-FI index, amely a SIF-ek és a Fondul Proprietatea (kárpótlási alap, FP) teljesítményét tükrözi, 7 százalékos pluszban zárt pénteken, ilyen mértékű heti száguldásra 2012 óta nem volt példa a bukaresti parketten.

Fotó: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images

Hétfőn kisebb korrekció zajlott a piacon, a SIF-ek árfolyama 0,3–2 százalékos mínuszban állt, de a magas likviditás hűen tükrözte a fokozott befektetői érdeklődést. Az öt zárt végű regionális befektetési alapot a rendszerváltás után, a 90-es évek közepén hozták létre a román állami vállalatok privatizálása során apportált eszközökből, majd 1996-ban vezették be ezeket a tőzsdére.

A tulajdoni küszöb bevezetésére 1997-ben került sor, akkor a részvényesek a törzstőke 0,1 százalékában szabták meg ezt a korlátot azért, hogy megakadályozzák az ellenséges befolyásszerzést, ami a nagyon magas közkézhányad miatt könnyen megvalósítható lett volna.

A piaci szereplők nyomására a küszöböt 2005-ben 1 százalékra, majd 2011-ben a jelenleg is érvényben lévő 5 százalékra emelték.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

Bukaresti tőzsde SIF bvb
Kapcsolódó cikkek