Pénz- és tőkepiac

Mire lesz elég a kamatcsökkentés?

A Fed egy vagy több megelőző kamatcsökkentésre készül.

A legutóbbi, június 18–19-i kamatdöntő ülés után azt nyilatkozta Jerome Powell, az amerikai jegybank elnöke, hogy a növekedési előrejelzésüket övező lefelé mutató kockázatok számottevően növekedtek. Ahhoz, hogy a jegybank kamatot csökkentsen, további bizonyítékra van szüksége, hogy valóban visszaesett a növekedési dinamika. Annak ellenére, hogy az azóta eltelt időben az amerikai makroadatok többnyire jobb képet mutattak, Jerome Powell szerdai kongresszusi meghallgatásán felkészítette a piacot egy augusztus eleji kamatcsökkentésre.

Ebből arra következtetek, hogy a Fed egy vagy több megelőző kamatcsökkentésre készül, amelyekkel a gazdasági bizonytalanságra reagálva megnyugtatja a piacot. A tényleges hatás a gazdasági növekedésre valószínűleg csekély lehet, mivel ez a hatás hat-kilenc hónappal később jelentkezhet. A piacokat mindenesetre sikerült megnyugtatni, az S&P 500 új történelmi csúcsok körül jár, a pénzügyi kondíciók továbbra is kifejezetten támogatóak, és a vállalati kötvényspreadek is stabilak az Egyesült Államokban.

Ha a globális gazdasági lassulás tovább tart, mint ahogyan ez például a legfrissebb kínai vagy eurózónás makroadatokból és a vállalati közleményekből látszik (például a BASF profitvárakozásából vagy a Samsung gyenge előzetes negyedéves számaiból), az egyre inkább érinteni fogja az Egyesült Államokat is. Ez ellen pedig kevés lehet egy-két kamatcsökkentés. A jövő héten induló amerikai gyorsjelentési szezonból sok minden kiderülhet, egyebek között az, hogy mennyire maradnak nyomás alatt az árbevételük nem elhanyagolható részét külföldről szerző cégek, mint ahogyan ezt az első negyedévben láthattuk.

Ha ismét ezek a hírek dominálják majd a szalagcímeket, a befektetők ráébredhetnek, hogy mégsem minden olyan rózsás, mint ahogyan a mostani árfolyamokra pillantva tűnik. Egy ilyen konstelláció a részvénypiacokon komolyabb korrekcióhoz, míg a devizapiacon további dollárerősödéshez vezethet, egészen addig, amíg nem mutatkoznak fordulat jelei a globális gazdasági növekedésben.

 

EUR USD eur/usd Powell
Kapcsolódó cikkek