Pénz- és tőkepiac

Pozsony és Varsó közé szorult Budapest a régiós versenyfutásban

Hiába az áprilisi csúcsdöntés, összességében szerény erősödéssel zárta a BUX az első fél évet, pedig nemcsak a nyugati börzéken, hanem egyes környező országok tőzsdéin is szép nyereséget érhettek el a befektetők.

Mérsékelt, 2,9 százalékos emelkedéssel zárta az első fél évet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) fő részvényindexe. A BUX 39 140 pont környékéről vágott neki 2019-nek, az utolsó júniusi kereskedési napot pedig 40 300 pont alatt fejezte be. A valamivel ezer pont feletti, a 3 százalékot nem elérő emelkedés szerény eredménynek számít, pedig a pesti meghatározó indexe történelmi csúcson, 43 563 ponton is járt április 24-én.

Azonban nem bírta a „magaslati levegőt”, rögtön a következő napon több mint félezer ponttal korrigált a legnagyobb hazai cégeket felvonultató részvénykosár, május végéig pedig majdnem négyezer pontot szánkózott az index.

Az első fél évből hátralévő bő egy hónapban újra 41 ezer pont fölé kúszott a mutató, amit egy újabb lefelé mutató korrekció követett, azóta pedig nem sikerült kitörnie a 40–41 ezer pont közötti sávból.

A hazai tőzsdeindex meglehetősen gyengén muzsikált a meghatározó amerikai és nyugat-európai indexekhez képest. A londoni FTSE 100 több mint 10 százalékkal került feljebb, a párizsi és a frankfurti börzén pedig 17 százalék feletti hozamot lehetett elérni az utóbbi fél évben.

A tengerentúlon hasonlóan kedvező volt a széljárás, a harminc legnagyobb amerikai iparvállalat részvényeit magában foglaló Dow Jones 14 százalékot erősödött az év eleje óta, az S&P 500 pedig 17 százalék feletti hozamot termelt a befektetőknek.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

BUX régiós tőzsdék
Kapcsolódó cikkek