Pénz- és tőkepiac

Szaporodnak a 4iG projektjei

A T-Systems felvásárlására készülő 4iG előző évi árbevételének többszörösére rúgó értékben nyert el megrendeléseket az utóbbi bő fél év során.

Szűk hét hónap alatt tucatnyi, összesen több tízmilliárd forint értékű megrendelést nyert el a 4iG. Bár a projektek egy részén nem egyedül, hanem konzorciumi partnerekkel osztozik a június óta a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájában szereplő társaság, a milliárdos volumenű megbízások így is jelentősnek tekinthetők a cég elmúlt években elért árbevételéhez viszonyítva. A 4iG az utóbbi három évben rendre 15 milliárd forint körüli bevételt ért el, az idén eddig már mintegy 40 milliárd forint értékű projekt megvalósításához kapott zöld jelzést a tőzsdei cég.

Figyelembe kell venni, hogy a 4iG által elnyert tenderek többéves projektek, amelyek többsége a következő évben még nem feltétlenül valósul meg, a bevételt tehát több év alatt realizálhatja a cég. A szerződésben vállalt feladatoknak pedig van egy utókövetési szakaszuk is, amely addicionális bevételként jelentkezhet majd a cégnél

– mondta lapunknak Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír részvényelemzője.

Fotó: Kallus György

Legutóbb a hét elején a MÁV vagyonvédelmi rendszereinek telepítésére és üzemeltetésére kiírt tenderen nyert a cég 900 millió forintos ajánlattal, de az állami vasúttársasággal februárban is kötött egy azonos összegről szóló szerződést az informatikai alkalmazásainak konszolidációjára.

A vállalat az oktatás digitalizációja terén is jelentős megrendeléseket kapott az idén, a Klebelsberg Központnak 4,4 milliárd forintért szállíthat digitális táblákat, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség pedig 2,35 milliárd forintért szerződött a 4iG-vel köznevelési, szakképzési, felsőoktatási és felnőttképzési rendszer digitális átalakításához kapcsolódó feladatok ellátására.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

T-Systems megrendelések 4iG
Kapcsolódó cikkek