Pénz- és tőkepiac

Nagyot bukott a Zwack a csipszadón

Jelentősen visszaesett a Zwack első negyedéves árbevétele, üzemi eredménye és nyeresége, de az egész éves üzleti tervet teljesíthetőnek tartják.

A Zwack Unicum Nyrt. 2019–2020-as üzleti évének első negyedéves bruttó árbevétele az előző év azonos időszakához képest 4,2 százalékkal 5,72 milliárd forintra, az adótartalom nélküli nettó értékesítés 15,1 százalékkal 3,1 milliárd forintra csökkent – közölte kedden a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság igazgatósága.

Jelentősen, 18,2 százalékkal visszaesett a belföldi értékesítés nettó árbevétele, és 22 százalékkal maradt el a bázisidőszakban elért bevételtől a saját termelésű termékek nettó árbevétele is.

Ezen belül a magasabb nyereségtartalmú prémiumtermékek árbevétele 20,6 százalékkal, a minőségi termékeké 26 százalékkal esett. A bruttó és a nettó árbevétel változása közötti tetemes különbséget a népegészségügyi termékadó (neta) január 1-jei módosulása okozta.

Fotó: VG / Kallus György

Az új rendelkezések szerint minden szeszes italra kivetették a csipszadónak is nevezett netát , és az mértéke is 20 százalékkal emelkedett. Az adófizetési kötelezettség növekedését a Zwack megkísérelte áremeléssel kompenzálni, ám ez visszavetette az értékesítést. Ennek következtében a bruttó árbevétel kissé, míg a nettó nagyobb mértékben zsugorodott.

A nem saját termelésű termékek közül a Diageo-portfólió árbevétele 7 százalékkal nőtt, ám a többié 45 százalékkal csökkent, mivel a Moet Hennessy italok gyártója március 1-jével felmondta a Zwackkal kötött forgalmazási szerződést. Ezzel összességében ezen a soron 8,9 százalékos elmaradás mutatkozik a bázishoz képest.

A vállalat exportárbevétele 13,4 százalékkal 412 millió forintra emelkedett a június végén lezárt negyedévben a bázisidőszakhoz képest.

A növekedés döntően az olasz exportnak köszönhető, amely 23 százalékkal haladta meg a tavalyit.

A céget terhelő költségek kisebb mértékben csökkentek, mint a bevételek, sőt a személyi ráfordítások a béremelések következtében 2,4 százalékkal felülmúlták a tavaly erre fordított összeget. Mindennek következtében a társaság üzemi eredménye 49 százalékkal 312 millió forintra, adózott nyeresége pedig 53 százalékkal 231 millió forintra zuhant.

A menedzsment arra számít, hogy az üzleti év hátralévő részében a volumencsökkenés mértéke enyhülni fog, ezért továbbra is teljesíthetőnek tartja az üzleti tervet, amely szerint 10 százalékos nettó árbevétel-csökkenés és 1,4 milliárd forint adózott profit várható – ez utóbbi 46 százalékkal marad el a tavalyi üzleti év nyereségétől.

A cégvezetés a legfőbb kockázatnak a szabályozási környezet további negatív változását jelölte meg. A kormány költségvetési tervezetében ugyanis a népegészségügyi termékadóból származó bevételekben 21 milliárd forintos növekedés szerepel, ami egyes adószakértők szerint csak újabb adóemeléssel valósítható meg. Mérsékelt kockázatként jelölte meg a cég a Brexit-folyamat hatásait, mivel csekély áruforgalmat bonyolít le az Egyesült Királysággal.

Zwack csipszadó
Kapcsolódó cikkek