Pénz- és tőkepiac

Csökkenéssel zárt Európa

Csökkenéssel zárták a szerdai kereskedési napot a főbb nyugat-európai börzék, a BUX-hoz hasonlóan.

Csökkenéssel zártak a vezető európai tőzsdék szerdán.

  • A londoni FTSE-100 mutató 0,03 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 0,57 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index pedig 0,79 százalékos mínuszban zárt.
  • Milánóban 0,55 százalékkal, Madridban pedig 0,44 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,58 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,53 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,57 százalékkal csökkent.

    A hangulatot alapvetően a politikai fejlemények határozták meg.

    A befektetőket megijesztette, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke kedden bejelentette, az alsóház hivatalosan elindítja az alkotmányos vádeljáráshoz szükséges vizsgálatot Donald Trump elnök ellen.

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 294,12 pontos, 0,72 százalékos csökkenéssel, 40 553,92 ponton zárt szerdán.

    A hangulatot rontotta az is, hogy Trump elnök lehűtötte az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat övező derűlátást, amikor az ENSZ Közgyűlésében kedden elmondott beszédében ismét bírálta Kína kereskedelempolitikáját, és közölte, nem fogadna el egy „rossz megállapodást”.

    Európában a brit uniós tagság megszűnése körüli bizonytalanságok árnyékolták be a napot.

    Szerdán ismét összeült a brit parlament, miután a legfelsőbb bíróság előző nap ismertetett végzésében törvénysértőnek és semmisnek mondta ki a parlamenti ülésszak lezárásáról hozott kormányzati döntést. Boris Johnson miniszterelnök, aki az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán vett volna részt New Yorkban, hivatalos programját megszakítva szerdán visszaérkezett Londonba, és kijelentette, mindenképp kivezeti az országot az EU-ból az október 31-i határnapig.

    Az európai vállalatok közül a nap vesztese az Électricité de France (EdF) francia állami energiaszolgáltató konszern, amelynek árfolyama 6,59 százalékos mínuszban zárt arra a hírre, hogy a Hinkley Point C atomerőmű felépítésének költségei 3,6 milliárd dollárral is meghaladhatják az eddig becsült értéket.

    A nagy európai dohányipari vállalatok közül a British American Tobacco 3 százalékkal, az Imperial Brands pedig 2 százalékkal drágult a két amerikai versenytárs, a Philip Morris International és az Altria fúziós tárgyalásai eredménytelen lezárásának hírére.

    A Sainsbury's brit szupermarketlánc árfolyama közel 2 százalékkal emelkedett arra a bejelentésre, hogy mintegy száz üzletet bezárnak a nyereség csökkenését ellensúlyozandó.

    New Yorkban a Dow Jones ipari átlag 0,55 százalékos, az S&P 500-as index 0,26 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,25 százalékos pluszban állt az európai tőzsdezárás idején.

    A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent.

    A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,66 százalékos mínuszban, 62,05 dolláron állt, a WTI pedig 1,73 százalékos mínuszban, 56,30 dolláron forgott fél hatkor.

    A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára decemberi szállításra 1,30 százalékkal, 1520,25 dollárra csökkent.

    Egy euróért 1,0953 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,59 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

    Európa tőzsde a frankfurti DAX
    Kapcsolódó cikkek