Pénz- és tőkepiac

Rekordprofit a pénzügyi cégeknél

Soha nem látott mértékű, több mint nyolcvankétmilliárd forintos adózott eredménnyel zárták az első fél évet a pénzügyi vállalkozások. Az ügyfelekkel szembeni követelések mennyisége is dinamikusan emelkedett.

Hozzávetőleg 82,5 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta 2019 első fél évét a magyarországi pénzügyi vállalkozások szektora, ez amellett, hogy nagyjából két és félszerese az egy évvel korábbinak, új rekord is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai­ból. A nem egészen 250 céget magában foglaló szektor 86,3 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el az év első hat hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 33,8 milliárddal. Az eredmény megugrásához az egyéb üzleti tevékenységek járultak hozzá leginkább: az MNB ezen a soron 54,9 milliárd forintos pluszt mutatott ki az első hat hónapra vonatkozóan, miközben 2018 első felében még nem egészen 6,5 milliárd forinton állt meg az egyenleg. Ezzel együtt a kamateredmény is nagymértékben, 7,1 százalékkal emelkedett, és 76,9 milliárd forintot ért el. A nettó díj- és jutalékeredménynél azonban még mindig negatív volt a kimutatott összeg: igaz, a tavalyi első félévi 700 millió forinttal szemben most már alig több, mint százmillió.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A működési költségek – hasonlóan a hitelintézeti szektorhoz – a pénzügyi vállalkozásoknál is érezhetően emelkedtek az első fél évben. Ezen a címen 2019 első hat hónapjában összességében 48,7 milliárd forintot számoltak el a piaci szereplők, szemben a tizenkét hónappal korábbi 45,2 milliárddal.

A céltartalékok és az értékvesztés egyenlege az idei első fél évben is pozitív volt, 3,2 milliárd forintot ért el, ami nagyjából 500 millió forinttal jobb a tavalyi azonos időszakinál, érdemben nem befolyásolta az eredmény növekedését.

Ami az egyes mérlegtételeket illeti, azok összességében kedvezően alakultak az első fél évben. A szektorszintű mérlegfőösszeg június végén 2101,7 milliárd forintot tett ki a pénzügyi cégeknél, 10,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az ügyfelekkel szembeni követelések állománya csak hajszállal maradt el az 1800 milliárd forinttól június végén, jóval, 14,1 százalékkal meghaladva az egy évvel korábbi mennyiséget.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

H1 eredmény 2019 pénzügyi cégek MNB
Kapcsolódó cikkek