Pénz- és tőkepiac

Halasztani kell a libra kibocsátását

Az igazga­tóság már felállt, az indulási dátum viszont a heves nemzetközi nyomás miatt hónapokkal is csúszhat – derült ki az egyre fogyatkozó tagságú Libra Szövetség genfi közgyűlésén.

Nem várt nehézségekkel szembesül a Facebook által megálmodott és menedzselt digitális szupervaluta, a libra. Alaposan megcsappant a partnerek kezdeti lelkesedése a kockázati tényezők sora és a politikai és szabályozói nyomás láttán. Az ezzel kapcsolatos hétfői tanácskozás alaphangját a Booking Holdings adta meg azzal, hogy sok sikert kíván, de nem óhajt részt venni a projektben.

A Kayak és a Priceline mellett, a Booking.com szállásfoglalási portált üzemeltető céget megelőzően a nagy kártyatársaságok közül a Mastercard és a Visa, az elektronikus fizetések úttörője, a PayPal, az e-kereskedelmi óriás, az eBay, valamint a Stripe és a Mercado Pago fintech vállalkozások léptek ki a genfi székhelyű Libra Szövetségből, s korántsem biztos, hogy a 21 maradék tag közül más nem követi őket.

A kriptodevizás szövetségnél persze nem beszélnek tömeges kivonulásról, Dante Disparte kommunikációért felelős alelnök szerint csak apró korrekció áll a hét egykori alapító kiszállása mögött.

Fotó: Shutterstock

A felhasználói közösség adatainak védelme, a globális pénzügyi stabilitás veszélyeztetése és a pénzmosás elősegítése csak három azon kritikus tényezők közül, amelyek a csak egy idealizált világban működőképes libra iránti ellenérzéseket táplálják. Az Egyesült Államok és az két lábbal a földön járó pénzügyi vezetői sem lelkesednek a libráért, jóllehet kategorikus betiltását egyedül Franciaország vetette fel, ehelyett első körben csak igen szigorú szabályozás és garanciák mellett látják megvalósíthatónak a kibocsátását.

Ezt az álláspontot osztja Mark Carney brit és Jerome Powell amerikai jegybankelnök is.

Az eurócsoport múlt havi tanácskozásán döntöttek is a pénzügyminiszterek a kriptovaluták szabályozásának kidolgozásáról. Azt elismerik, hogy hiba lenne a fejlődés útjába állni, inkább a kereteket kell szigorúan megszabni.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Libra kriptodeviza
Kapcsolódó cikkek