Pénz- és tőkepiac

Sereghajtó a forint a fejlődő piacokon

A legrosszabbul teljesítő devizák közt volt szeptemberben a forint és régiós párjai is. A nemzetközi kereskedési hangulat mellett országspecifikus tényezők is állhatnak a teljesítmény mögött.

A régiós devizák, a forint, a zloty és a lej a legrosszabbul teljesítő fejlődő piaci devizák közt voltak szeptemberben. Pedig a legtöbb, régiónkon kívüli benchmark deviza drágult az euróval szemben a múlt hónapban, főleg az euró gyengélkedése miatt. Térségünk fizetőeszközeiben ugyan lecsapódnak az euróövezetet terhelő kockázatok a szoros gazdasági kapcsolatok miatt, de az egyes régiós államok országspecifikus tényezői is tehetnek a gyengülésről.

A lengyel zloty jegyzése az Bíróságának devizahitelesekről szóló, e heti ítéletére vár. A lengyel devizahitelek törlesztőrészletei a frank árfolyamküszöbének elengedése után megugrottak. A bíróság csütörtökön dönt arról, hogy a folyó árfolyamon számított részletfizetés gyakorlata jogszerű volt-e, vagy utólagosan, a szerződés idején fennálló árfolyamon kell visszaváltani a hiteleket zlotyra. Ez a becslések szerint 60 milliárd zlotys kárt okozhat a bankrendszernek, ami a szektor négyéves profitja. A Raiffeisen Bank elemzője, Dorota Strauch szerint az euró­val szembeni 4,4-es szint, amely eddig megállította a zloty gyengülését, könnyedén átszakadhat kedvezőtlen ítélet esetén. Emellett középtávon a 2,9 százalékra gyorsuló és a várható minimálbér-emelés is rosszul érintheti a zlotyt.

Fotó: Shutterstock

Romániában minden adott az erős devizagyengüléshez: túlfűtött, ikerdeficites gazdaság, a toleranciasáv fölötti infláció és egy kormányválság. Ehhez képest szeptemberben jól tartotta magát a deviza.

A háttérben az állhat, hogy a jegyzés nagyot esett az év elején, a kereskedők zárhatták a shortpozícióik nagy részét. A lej még így is az egyik legtúlértékeltebb deviza lehet Európában – vélekedik az UniCredit elemzője, Dan Bucsa. Több szakértő szerint a lej jegyzését csak egy technikai ellenállás, az euróval szembeni 4,78-os szint tartja, a jegybanknak pedig legkésőbb jövőre be kell avatkoznia a devizapiacon, hogy ne szabaduljon el a kurzus.

A forint a múlt héten többször is történelmi mélypontjára futott az euró ellenében, múlt pénteken a 336,3-es szintig gyengült, és a legrosszabbul teljesítő fizetőeszköz szeptemberben.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

forintárfolyam devizapiac régiós devizák körkép
Kapcsolódó cikkek