Pénz- és tőkepiac

Viharos tempóban költ a WeWork

Az év legnagyobb tőzsdei bukása elől részvénykibocsátásának lefújásával megmenekülő a WeWork a pénzpiacról szedegeti össze a terjeszkedéséhez szükséges forrásokat.

Elképesztő ütemben fejleszti hálózatát a WeWork irodamegosztó vállalkozás: az elmúlt három és fél hónapban több új helyszínt jelentett be, mint az első fél évben összesen. A cég október közepén világszerte 123 város 622 pontján kínál bérelhető irodai kapacitást, június vége óta 12 várossal és 106 ingatlannal gyarapodott a hálózata.

Fotó: Scott Olson/Getty Images

A New York-i elsődleges tőzsdei kibocsátását (IPO) heves viták közepette elhalasztó cégről kiderült, hogy 47 milliárd dolláros becsült piaci értéke köszönőviszonyban sincs a valósággal, a 12 milliárd dollárt még talán elfogadták volna a befektetők, azonban a legnagyobb részvényes, a japán SoftBank nyomására előbb Adam Neumann alapító vezérigazgató exkluzív jogait nyirbálták meg, majd félreállították, utána az IPO-t is ad acta tették.

Mégsem tűnik úgy, hogy a WeWork csökkentene a gyors terjeszkedés és vele a készpénzégetés tempóján, a honlapján 89 új ingatlan közelgő megnyitásáról és 117 másik kijelöléséről ír. Az első fél évben átadott, 97 új irodahelyiség kialakítási költsége átlagosan 2,63 millió dollár volt, az egy évvel korábbi átlagos ráfordítás komplexumonként 1,91 millió dollárt tett ki.

Az AllianceBernstein elemzői szerint ilyen tempó mellett a június végén még 2,5 milliárd dolláros készpénztartalék 2020 második negyedévére biztosan elfogy, míg mások szerint már szilveszterre gondban lehet a társaság, amely tavaly 1,9 milliárd, az idei első fél évben pedig 2,36 milliárd dollár veszteséget halmozott fel – emlékeztet a Reuters.

Az üzleti modell fenntarthatóságát illető kételyeket az erő feletti terjeszkedés csak gerjeszti, a befektetők óvakodnak olyan vállalatokba bevásárolni magukat, amelyek ilyen magas szinten költik a pénzt – hangsúlyozta Gina Szymanski, az AEW Capital Management portfóliómenedzsere.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatják

RÉSZVÉNYEK WeWork tőzsde
Kapcsolódó cikkek