Pénz- és tőkepiac

A babaváró kölcsön kiharapott egy darabot a lakáspiaci tortából

A lakáshiteleknél szeptemberben csökkent az új szerződések összege.

Első látásra csalóka lehet a lakossági hitelpiac legutóbbi mérlege. Új személyi kölcsönökre szeptember végéig 431 milliárd forint értékben köttettek szerződéseket, ami 26 százalékos emelkedésnek felel meg. Azonban a lakáshiteleknél szeptemberben csökkent az új szerződések összege, 3 százalékkal 76 milliárd forintra.

  • Miközben a személyi kölcsönök piacán folytatódott a bővülés, 26 százalékkal nőtt az új szerződések összege kilenc hónap alatt.
  • A lakáshiteleknél viszont csökkenés volt szeptemberben, így a kilenchavi növekedés 5 százalékra lassult.
  • A lakáshiteleknél látható megtorpanásban szerepe van a gyermekvállalást ösztönző babaváró kölcsönöknek, amelyekből a júliusi indulás óta 277 milliárd forint értékben született szerződés.
  • Így szeptember végén 677 milliárd forintnál tartott a lakáshitelpiac. Utóbbi összeg növekedést jelent, 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, de elmarad az elmúlt években látott sokszor két számjegyű növekedéstől – áll a money.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összefoglalójában.

    Mi hiányzik a piacról?

    Az új szerződéseknél látott minimális szeptemberi visszaesés azzal magyarázható, hogy sok hiteligénylő a gyermekvállalást ösztönző, államilag támogatott nagyon kedvezményes feltételekkel felvehető babaváró kölcsönt kért a bankjától, lakáshitel helyett – idézi a közlemény Trencsán Erikát, a portál vezető szakértőjét.

    Fotó: VG / Vémi Zoltán

    „A babaváró kölcsönök a júliusi indulás óta több mint 277 milliárd forintos összeget hoztak össze. Tehát ennek az összegnek egy része hiányzik a lakáshitelpiacról, mivel sokan olyan kamatmentes kölcsönként tekintenek a babaváró hitelre, aminek a visszafizetését részben vagy egészben kiválthatják a születendő gyermekek. Összességében azonban a lakáshitelek iránt továbbra is erős a kereslet” – tette hozzá a szakember.

    Mennyibe kerülnek?

    A money.hu szakembere szerint szerencsére egyre több hiteligénylő méri fel a kínálatot akár személyi kölcsönről, akár lakáshitelről van szó. Mindkét esetben a legjobb és legdrágább ajánlatok között jelentős, havonta több ezres, akár tízezres eltérések lehetnek, a teljes visszafizetendő összegben pedig milliós differenciára is van példa.

    Fontos azonban Trencsán Erika szerint, hogy a hiteligénylők a legjobb ajánlatoknál a konkrét feltételeket is alaposan vegyék szemügyre. A kedvezmények ugyanis a legtöbb esetben csak akkor érvényesek, ha a feltételeket a teljes futamidő alatt teljesíti az ügyfél. Azaz például a jövedelem-átutalást nem csak a hitelfelvételkor egyszer kell megtenni, hanem éveken át, ameddig tart a

    babaváró hitel ösztönző gyermekvállalás lakáshitelpiac money.hu
    Kapcsolódó cikkek