Pénz- és tőkepiac

Lendületben az Erste Bank

A pénzintézet tovább javította hatékonyságát.

Az Erste Bank adózás előtti eredménye 11,2 százalékkal mintegy 47 milliárd forintra nőtt az idei első kilenc hónapban – mondta Jelasity Radován, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója kedden.

Az Erste Banknál az idei első kilenc hónapban a lakossági területen az új hitelek 47 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, míg a vállalati hitelállomány 27 százalékkal bővült egy év alatt.

A működési nyereség egy év alatt 15,2 százalékkal 58,3 milliárd forintra emelkedett.

A pénzintézet tovább javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány az időszak végére 47,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbi 49,8 százalékról – a tranzakciós illetékkel együtt. A hitelintézet sajáttőke-arányos megtérülése (ROE) meghaladja a 15 százalékot – jelezte Jelasity Radován.

Az Erste Bank teljesítő ügyfélhitel-állománya egy év alatt hozzávetőleg 21 százalékkal bővült, szeptember végéig 1528,47 milliárd forintra emelkedett, az ügyfélbetétek az idei első kilenc hónapban 11,4 százalékkal 2038,66 milliárd forintra nőttek

– tette hozzá. Eközben a nem teljesítő hitelek aránya – az úgynevezett npl-ráta – 3,9 százalékról 2,5 százalékra csökkent.

A lakossági hitelezésben a teljesítő hitelállomány 16 százalékkal bővült éves összevetésben, idén az első háromnegyed év végére 789 milliárd forintot tett ki – tette hozzá Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Harmati László közölte: idén a kilencedik hónap végére a nem jelzálog-fedezetű kölcsönök állománya 62 százalékkal haladta meg a 2018 szeptember végi adatot, jelentős részben a Babaváró hitelnek köszönhetően. Ez év szeptember végére a fogyasztási és babaváró hitelek együttes összege 253 milliárd forintra nőtt – fűzte hozzá.

Fotó: AFP

A vezérigazgató-helyettes jelezte: a magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – a befektetések és a betétek összesített állománya – 13 százalékkal 2914 milliárd forintra nőtt az idei első kilenc hónap végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Harmati László elmondta: a kártyás lakossági tranzakciók száma a harmadik negyedév végére 102 millióra nőtt, a tavalyi első kilenc hónaphoz képest 20 százalékkal emelkedett.

Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője elmondta: a vállalati üzletágban a teljesítő hitelállomány 27 százalékkal bővült és elérte a 726 milliárd forintot. A nagyvállalatok esetében az új kihelyezések értéke 28 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának teljesítményét, míg a hitelállomány 38 százalékkal nőtt egy év alatt. A kereskedelmi célú ingatlanoknál a hitelállomány 23 százalékkal gyarapodott. A kis- és középvállalkozásoknál a teljesítő hitelek 23 százalékkal bővültek – ismertette Szabados Richárd. A vállalati üzletágban az npl-ráta a teljes hitelállomány 1 százalékát sem éri el – fűzte hozzá a vállalati üzletágnak vezetője

Szabados Richárd közölte: az idén 780-790 milliárd forintra szeretnék növelni a telesítő hitelállományt.

Este bank adózás előtti eredmény npl-ráta
Kapcsolódó cikkek