Pénz- és tőkepiac

A lengyel piacon terjeszkedhet az Erste

Értesülések szerint az osztrák Erste az mBank megvételével vetné meg a lábát a lengyel bankpiacon. Az eladó pakett értéke 2,8 milliárd dollár, a bank részvényei alacsony árfolyamon forognak.

Változatlanul nagy az érdeklődés az eladósorba került lengyel mBank iránt, a Reuters három forrásból is úgy értesült, hogy az Erste is ajánlattételre készül. Az osztrák nagybank ezzel új országban jelenhetne meg, ugyanakkor a jelek szerint hendikepből indulhat, illetve minden más nem lengyelországi vevőjelölt erre készülhet.

A várakozások szerint a vevőjelöltek száma mégsem kevés. A német bankszektor második szereplőjének számító Commerzbanknak a lengyel mBankban lévő 69,3 százalékos pakettjéért az Erste mellett ringbe szállhat a legnagyobb lengyelországi pénzintézet, a PKO is.

Fotó: AFP

Az elemzők arra számítanak, hogy ajánlatot tesz a szintén hazai PZU biztosító, karöltve a banki szolgáltató leánycégével, a Pekaóval. A Reuters információját az említett pénzintézetek nem kommentálták, a vevőjelöltek sora közben pedig a Crédit Agricole-lal, a BNP Paribas-val, az ING biztosító lengyel leányával és a Santander Bank Polskával is bővült. Ellentétben az októberben megjelent találgatásokkal,

a magyar OTP-t már nem sorolják az elemzők a leendő ajánlattevők közé.

A Commerzbank a tervek szerint 2020 végéig válna meg az egyébként ígéretes piaci pozíciót felépítő és az eszközállománya alapján a negyedik helyre sorolt mBanktól.

A részvénypiaci kapitalizáció szerint a németek pakettje 2,8 milliárd dollárt ér, azonban ettől eltérhet a tranzakciós ár – írta a Reuters –, tekintve, hogy a lengyel tőkepiaci felügyelet az mBank svájci frankban lévő jelzáloghitel-portfóliójának a megtartására kötelezheti a még tulajdonos német pénzintézetet. (Lengyelországban az mBank­-nak az egyik legnagyobb a svájcifrank-kitettsége, mert a teljes hitelállományának a 16,7 százalékát svájcifrank-alapú hitelek teszik ki.)

Tovább részletek a Világgazdaság csütörtöki számában

mBank Erste Commerz Bank
Kapcsolódó cikkek