Pénz- és tőkepiac

Meglepően jól teljesített a Bank of America

Az amerikai nagybankok közül a Bank of America az, amelyik eredményeire a legnagyobb hatást gyakorolja a kamatok változása.

A vártnál nagyobb nyereséget termelt a Bank of America (BofA) a tavalyi negyedik negyedévben, miután a globális kötvénykereskedésből származó bevételek növekedése ellensúlyozni tudta a három másik üzletág teljesítményének csökkenését.

Az Egyesült Államok második legnagyobb hitelintézete szerdán közzétett gyorsjelentésében közölte, hogy október-decemberben 7,0 milliárd dollár adózott eredményt ért el, szemben az egy évvel korábbi 7,3 milliárd dolláros profittal.

Az egy részvényre jutó nyereség 74 centet tett ki, míg egy évvel korábban 70 centet. Az egyszeri tételektől megtisztított nyereség részvényenként 75 centre rúgott, meghaladva az elemzők által várt 68 centet.

Az észak-karolinai Charlotte-i székhelyű bank kamatkiadásoktól megtisztított bevétele 22,3 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 22,7 milliárd dollárral. Elemzők 22,35 milliárd dollárt vártak.

A nettó kamatbevételek 3 százalékkal, 12,14 milliárd dollárra csökkentek, míg a nem kamatjellegű bevételek 0,3 százalékkal, 10,2 milliárd dollárra emelkedtek tavaly október-decemberben.

Fotó: AFP

A kötvénykereskedelemből származó bevételek 25 százalékkal, 1,8 milliárd dollárra nőttek. Jelentősen, 6 százalékkal nőtt a bank által kihelyezett hitelek állománya, ami jelentősen meghaladja a nagy riválisok, a Citigroup és a JPMorgan Chase teljesítményét. A lakossági banki szolgáltatásokból származó bevételek viszont 5 százalékkal, 9,5 milliárd dollárra süllyedtek.

Az amerikai nagybankok közül a Bank of America az, amelyik eredményeire a legnagyobb hatást gyakorolja a kamatok változása hatalmas betét- és jelzáloghitelállománya miatt.

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tavaly háromszor csökkentett kamatot, legutóbb októberben 25 bázisponttal, 1,50-1,75 százalékra vitte le az irányadó dollárkamatsávot.

A vártnál jobb gyorsjelentés hatására szerény mértékben, 0,2 százalékkal emelkedett a BofA árfolyama a New York-i tőzsdén, a nyitás előtti elektronikus kereskedésben.

A Bank of America 35,32 dolláros keddi záróárfolyama az egy évvel korábbihoz képest 33,94 százalékkal volt magasabb, nagyobb mértékben nőtt a 30 legfontosabb amerikai vállalat tőzsdei állapotát tükröző index, a Dow Jones Ipari Átlag 21,04 százalékánál.

bofa profit Bank of America
Kapcsolódó cikkek