Pénz- és tőkepiac

Megcsappant a hitelkártyák mennyisége

Szeptember végére 1,3 millió alá csúszott a Magyarországon forgalomban lévő hitelkártyák száma, azaz folytatódik a lassú csökkenés. A kártyákkal generált vásárlási forgalom viszont szépen nő, és csökken a kamatozó követelések aránya is.

Több mint 2 százalékkal csökkent a szeptemberig tartó egy év alatt a Magyarországon kibocsátott hitelkártyák száma, így már alig haladta meg az 1,28 milliót – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

Ezzel folytatódott az évek óta tartó, lassú csökkenő trend a forgalomban lévő hitelkártyák számánál: 2014 harmadik negyedévében még több mint 1,4 milliót tartottak nyilván ezekből a plasztikokból, vagyis

ötéves időtávon nagyjából 120 ezer kártya tűnt el a piacról.

Fotó: Shutterstock

A csökkenő trend azért is figyelemre méltó, mert a betéti kártyák számánál az utóbbi időben rendre növekedésről számolt be az MNB.

A harmadik negyedév végén 8,12 millió betéti kártya volt forgalomban Magyarországon,

majdnem pontosan 3 százalékkal – nagyjából 240 ezerrel – több, mint egy évvel korábban.

Annak ellenére, hogy a hitelkártyák száma szinte folyamatosan csökken, a jegybanki statisztikák tanúsága szerint egyre intenzívebb a kártyahasználat. A múlt év harmadik negyedévére több mint 202 milliárd forintos belföldi vásárlási forgalmat mutatott ki az MNB, ami 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 186,3 milliárdot.

További részletek a Világgazdaság hétfői számában

negyedév statisztikák csökkenés hitelkártya MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek