Pénz- és tőkepiac

A forint visszaerősödött a 340-es szint alá

A forint éjszaka 340,2 felett is járt az euróval szemben, a friss inflációs adat közlését követően pedig egészen 339,2-ig erősödött délelőtt 10 órára.

Reggel fél 7-kor az eurót 340,08 forinton jegyezték, 8 óra körül visszaesett 340 forint alá, majd ismét visszagyengült a lélektani határ fölé, de az éjszaka folyamán 340,2 forint felett is járt az euró. Szerdán este került a történelmi mélypontjára a forint az euróval szemben:

az euró röviddel 18 óra előtt átlépte a 340 forintot, szerdán reggel még 338,62 forinton jegyezték.

A forintárfolyam alakulása az euróval szemben az elmúlt napban
Fotó: TradingView

A dollár a szerda esti 312,20 forintról 312,85 forintra erősödött, a svájci frank pedig 319,96 forintot ért reggel az előző esti 319,66 forint után.

Az eurót 1,0869 dolláron jegyezték az előző esti 1,0895 dollár után.

Az új mélypont mögött nem áll kifejezetten forintspecifikus tényező, vélhetően több faktor és kereskedési stratégia gyengíthette negatív csúcsra

– írja a csütörtöki Világgazdaság.

A hirtelen árfolyamesésben szerepet játszhatott a cseh jegybank múlt heti kamatemelése. A váratlan, 25 bázispontos szigorítás az euróval szembeni hétéves csúcsra lökte a koronát. Ez elszívó hatást teremthetett a régiós eszközök viszonylatában, erre utalhat, hogy a térség többi fizetőeszköze, a lej és a zloty jegyzése is esett az euró ellenében. A forint emellett népszerű carry trade deviza, a kamatemelés hírére a kereskedők nagy összegben köthettek long ügyleteket a korona-forint keresztre. Ezt megerősíti, hogy a forint a koronával szemben gyengült a legnagyobbat tegnap, a zlotyval és forinttal szemben nyugodtabb volt. Az MNB friss ábrakészlete szerint megint 3000 milliárd forint fölött ingadozik a forinttal szembeni külföldi shortállomány.

Az inflációs adat közlése után is 340 környékén a forint

Meglepő magasságba ugrott az infláció: a várakozásokhoz képest 0,4 százalékponttal lett magasabb a drágulás üteme – derült ki a KSH januári inflációs adataiból. A fogyasztói árak átlagosan 4,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.

A forint árfolyama ingadozott ugyan, de továbbra is a 340-es szint környékén billegett az euróval szemben, majd 10 órára egészen 339,2-ig erősödött.

A forintárfolyam alakulása az euróval szemben
Fotó: TradingView

Az MNB mindent megtesz

Erősödött a forint délelőtt szakemberek szerint Nagy Mártonnak, az MNB alelnökének egy háttérbeszélgetésen elhangzott kijelentéseire.

Nyolc éve nem volt ilyen magas a drágulás üteme

A várakozásokat messze meghaladó inflációs adatokról beszélnek az elemzők.

Hajnalban történelmi mélypontot ért el az euróval szemben a forint, 340,29 forintos jegyzéssel. Ezt követően meredeken drágult a forint és néhány perc alatt 337,96 forintig erősödött az euróval szemben. Kora délutánig folytatódott az erősödés: fél 1 körül már 338 környékén mozgott az árfolyam, majd 2 körül már egészen a 337-es szintnél járt a kurzus.

A hirtelen nagy forinterősödést Nagy Mártonnak egy csütörtök délelőtti háttérbeszélgetésen elhangzott kijelentései váltották ki. A Portfolio beszámolója szerint

Nagy Márton jelezte, hogy az MNB mindent megtesz annak érdekében, hogy az visszatérjen a toleranciasávba (3 százalék plusz/mínusz 1 százalék), és a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján itt stabilizálódjon az infláció.

A forint kevéssel délután 3 órát követően 337,5 környékén mozgott az euróval szemben.

forint forintárfolyam devizapiac
Kapcsolódó cikkek