Pénz- és tőkepiac

Fókuszban a vállalati kötvények

Meddig tart még a lejtmenet? Minden befektető ezt a kérdést teszi fel mostanában a privátbankárának.

Meddig tart még a lejtmenet? Minden befektető ezt a kérdést teszi fel mostanában a privátbankárának, a portfóliókezelőknek és az elemzőknek. Erre a kérdésre azonban nem lehet egzakt válasz adni, mert minden a járvány terjedésétől és az erre adott egészségügyi, kormányzati intézkedésektől függ.

Érdekes módon a koronavírus által leginkább sújtott régiók a legfejlettebb országokban vannak, ezért a járvány óriási csapást mér a világgazdaságra. Kínában, Európában és az Egyesült Államokban is leálltak vagy leállnak a termelővállalatok és a szolgáltatások bizonytalan időre. Így szinte biztos, hogy a világgazdaság recesszióba süllyed, már csak az a kérdés, hogy a koronavírus után hogyan áll talpra. A kínai példa mutatja, hogy drasztikus korlátozó intézkedésekkel a járvány megállítható, de ehhez a demokráciákban szokatlan intézkedéseket kellett hozni. A kijárási tilalom eredményeképpen csökkenhetnek az esetszámok Európában, és Amerika sem ússza meg drákói intézkedések nélkül.

Abból kiindulva, hogy a kínai Vuhan városában november végén kezdődött a járvány, Európában is legalább három hónapig tart majd, tehát a mostani várakozások szerint júniusra már alacsony lesz az új esetek száma, amit szakértők szerint a melegebbre forduló időjárás is nagymértékben elősegíthet.

Az egészségügyi helyzet fokozatos javulásával párhuzamosan várhatóan az árfolyamok is korrekciót mutathatnak pár hónapon belül a jegybankok és a kormányok beavatkozásának köszönhetően. Kérdés tehát, hogy mikor érdemes újra beszállni. A tőzsdék az első jó hírekre emelkedéssel fognak reagálni, de nem árt az óvatosság, mert Amerikában még csak most kezdődik a járvány. Ha ugyanaz történik Európában és Amerikában is, mint Kínában, akkor áprilisban már jó beszállókat láthatunk majd. Érdemes lesz figyelni a jó besorolású, magas kamatozású vállalati kötvényekre, mert szinte minden fejlett piacon 1 százalék alá vágták a jegybanki kamatokat, ezeken a papírokon magas hozamot lehet elérni.

vállalati kötvény
Kapcsolódó cikkek