Pénz- és tőkepiac

Felértékelődik a biztonság és a stabilitás

A Takarék Csoport kiemelkedő szerepet fog betölteni a gazdaság működésének fenntartásában és újraindításában – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vida József.

Az ország ötödik legnagyobb pénzintézeteként a Takarék Csoport kiemelkedő szerepet fog betölteni a gazdaság működésének újraindításában és fenntartásában – nyilatkozta a Világgazdaságnak Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Véleménye szerint a járvány arra ösztönzi majd a világgazdasági szereplőket, hogy csökkentsék kitettségüket, és az ellátási láncaikat sokkal nagyobb mértékben diverzifikálják.

Óvatosabbak leszünk, felértékelődik a biztonság és a stabilitás szerepe

– mondta. Ami a válságnak a hitelintézeti szektorra gyakorolt hatásait illeti, az elnök-vezérigazgató szerint nincs ok a 2008-as bankcsődökhöz hasonló jelenségekre számítani, hiszen az ágazatnak most sokkal jobb a tőkehelyzete, mint akkor.

Vida József a Takarékbank elnök-vezérigazgatója
Fotó: Móricz-Sabján Simon

Ezzel együtt – emelte ki – a krízisnek óriási költséghatása lesz a bankok működésére, mivel a pénzintézetek hármas szorításba kerültek:

  • egyrészt meg kell küzdeniük egy tetemes bevételkieséssel,
  • másrészt lépést kell tartaniuk a járvány miatt megugrott digitalizációs igényekkel,
  • harmadrészt pedig versenyezniük kell a fintech cégekkel saját, hagyományos piacaik védelmében.
  • Ez óriási költségteher, ami egyben felgyorsítja a bankok hatékonyságnövelő és költségcsökkentő lépéseit. Mindezek miatt néhány szétaprózott európai bankpiacon, így akár itthon is, felerősödhetnek a konszolidációs folyamatok. Vida József kiemelte: a Takarék Csoportnak is igazodnia kell a gyökeresen megváltozott helyzethez: tovább kell növelnie a hatékonyságot, és jelentősen csökkentenie a költségeket.

    Takarék-csoport Vida József
    Kapcsolódó cikkek