Pénz- és tőkepiac

Több forgatókönyvvel készül az akciócsoport

A pénzügyi akciócsoport szerint a jelenlegi helyzetben egyelőre tarthatónak tűnik a 3 százalékos hiány – mondta a Világgazdaságnak Gion Gábor.

A pénzügyi akciócsoport több forgatókönyvet készített, a jelenlegi helyzetben egyelőre tarthatónak tűnik a 3 százalékos hiány, de a kormány figyeli a folyamatokat, ha egy másik helyzet áll elő –

például azt látják, hogy a meghozott intézkedések nem érik el a kellő hatást, akkor lehet azon gondolkodni, hogy szükséges lehet elengedni a hiányt.

Arról, hogy végül is milyen scenáriókban gondolkodnak, az április végén az EU-nak megküldendő konvergencia-jelentés ad majd pontosabb képet – mondta a Világgazdaságnak Gion Gábor. A Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szerint az egy

jó megközelítés, hogy nem kapkodva öntik rá a pénzt a gazdaságra, hanem valami fiskális fegyelmet még a még a rossz időben is igyekeznek megtartani.

Gion Gábor
Fotó: VG / Kallus György

Gion Gábor szerint egyelőre nincs napirenden, hogy új szektorokra vetnének ki különadót, de ez is annak függvénye, hogy miként zajlik majd a gazdaság újraindítása. Értelemszerűen azokat a szektorokat érdemes e tekintetből megvizsgálni, akik a többiekhez képest jobban profitálnak, vagy – mert a jelen helyzetben inkább ez a jellemző – az egyéb szektorok túlnyomó többségénél jóval alacsonyabb veszteséget szenvednek el.

Azzal kapcsolatban, hogy a most kivetett extra bankadó a következő öt évben írható le, azaz a 2010-ben ideiglenesen bevezetett különadó 2025-ig megmarad, az államtitkár azt mondja, a különadók valószínűleg bennmaradnak a rendszerben, de miután a mostani teher adott évben esedékes szintű leírásának módjáról a mindenkori adótörvény rendelkezik majd, így a bankadó kulcsairól, vagy épp a különadó kivezetéséről (és a leírási lehetőség átcsoportosításáról) az aktuális gazdasági-költségvetési folyamatok alapján fog döntést hozni a kormány.

Az, hogy a moratórium esetében százezrek jelzik, hogy tovább fizetnék a részleteket azt bizonyítja, hogy a válságnak egy ereje teljében lévő gazdasággal, jó finanszírozási pozícióban lévő háztartási szektorral vágunk neki

- a magyar háztartások 12 százalékos megtakarítási rátája tavaly a legmagasabb az Európai Unióban – persze, a számok mögött jelentősek a különbségek, ezért volt fontos a moratórium.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatja

koronavírus Pénzügyi Akciócsoport banki különadó válság Gion Gábor
Kapcsolódó cikkek