Pénz- és tőkepiac

A túlélésért küzd a pénzváltópiac

A határok nyitásával némileg élénkül a kereslet a  pénzváltók lenullázódott piacán, de a forgalom-visszaesés nemcsak az illegális váltóknak, hanem több legális szereplőnek is betette a kaput.

A határok részleges megnyílásával az elmúlt napokban már érezték a forgalom bővülését a hazai pénzváltók, ám ez még így is rendkívüli elmaradás a korábbi években megszokott forgalomhoz képest – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kósa Zoltán, az Exclusive Best Change Kft. ügyvezetője, a Magyar Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) elnöke.

Az elmúlt hónapokban az utazási korlátozások miatt lényegében lenullázódott a forgalom,

ennek nyomán a szakember szerint sok kisebb vállalkozás tönkrement, de a nagyobbak is rákényszerültek irodahálózatuk racionalizálására, bizonyos irodákat bezártak, máshol ideiglenesen felfüggesztették a működést. Öröm az ürömben, hogy a válság a feketeváltásnak sem kedvezett, nagy részük eltűnt a piacról, az idén nyáron az ügyfelek biztonságosabban tudnak a legális, az MNB által felügyelt valutaváltókban pénzt váltani.

Fotó: Kallus György / VG

Külföldi turisták hiányában a pénzváltók valutavételi forgalmát a forint árfolyamára spekulálók támasztják meg. Kósa Zoltán szerint

az elmúlt napokban sokan azok közül, akik a márciusi hirtelen forintgyengülés miatti pánikban 350 forint körüli árfolyamon bevásároltak euróból, most – attól tartva, hogy a hazai fizetőeszköz a múltával még inkább magára talál – veszteségminimalizáló eladásokba kezdtek,

s hasonló trend látszik dollárfronton is, ahol a járványhelyzet és a társadalmi problémák egyszerre gyengítik a tengerentúli fizetőeszközt. A vételi oldalon az adhat reményt, hogy az útra kelők többsége a mostani bizonytalan helyzetben kivár, az egyéni szervezésű utak kerülhetnek előtérbe, és sokan készpénzben viszik majd ki a külföldi fizetőeszközt, mivel nagyon sok szomszédos országban a szálláshelyeket csak készpénzzel lehet kifizetni. Ez a mostani helyzetben azért is kedvezőbb, mert csak a foglalót veszítheti el a turista, ha esetleg újabb vészhelyzeti intézkedésekre kerülne sor.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

pénzváltó MPOE valutaváltás
Kapcsolódó cikkek