Pénz- és tőkepiac

Villámgyorsan kisöprik az elitből a Wirecardot

A tőzsdének erős érdeke, hogy fellépjen a szélhámos vállalattal szemben.

Az eredetinél jóval hamarabb, már augusztus 21-én, azaz jövő héten pénteken tőzsdezáráskor kikerülnek a frankfurti DAX-indexből a német botránycég papírjai. A digitális fizetési megoldásokra szakosodott vállalat, mely mostanra csődvédelembe menekült, végül azért nem marad benne a tőzsdeindex-családban szeptember közepéig, mert a Deutsche Börse lényegében kifejezetten a botrányairól elhíresült fintech miatt vezet be új szabályt, melynek értelmében már két nap alatt kikerülhet az adott cég a DAX-indexből.

A szabályozás augusztus 19-én lép hatályba, miután erős piaci nyomás volt a tőzsdefelügyeleten, hogy határozottan fellépjenek a szélhámos vállalattal szemben.

A 21 éve alapított, legnagyobb piaci tőkeértékű német részvénytársaságokat tömörítő DAX-30 indexbe 2018-ban került be a társaság.

Fotó: AFP

A bajor fintech mérlegbotránya idén nyár elején bontakozott ki,

miután a cég könyvvizsgálatát végző EY 1,9 milliárd eurós hiányt tárt fel a vállalat költségvetésében, ami miatt már az utolsó üzleti beszámolójukat sem tették közzé. A nyomozás később megállapította, hogy a cég három vezető beosztású munkatársa 2015 óta meghamisította a könyvelést, jelentős tőkeerővel rendelkező nyereséges vállalkozásként állították be a folyamatosan veszteséget termelő céget. Így üzletszerűen és csoportosan elkövetett csalás, hűtlen kezelés és piaci manipuláció alapos gyanúja miatt elrendelte előzetes letartóztatásukat a müncheni ügyészség.

A Wirecard papírjainak árfolyama a héten is több mint 20 százalékot esett és tegnap napon belül is két számjegyű zuhanást mutatott a kurzus.

Röviddel félidő után 1,45 eurón cseréltek gazdát a papírok. A frankfurti indexbe a Delivery Hero internetes ételrendeléssel foglalkozó cég papírjai kerülhetnek be a botránycég távozásával.

A Netpincér révén magyar leányvállalattal is rendelkező cég profitált a karantén időszakából és papírjainak ára idén 45 százalékot drágult,

piaci kapitalizációja pedig már megközelíti a 20 milliárd eurót.

Újabb letartóztatásokat rendeltek el Wirecard-ügyben

A digitális fizetési megoldásokkal foglalkozó Wirecard három vezető beosztású munkatársa 2015 óta meghamisította a könyvelést.

 

Wirecard tőzsde DAX Frankfurt
Kapcsolódó cikkek