Pénz- és tőkepiac

Mélypontra zuhantak a német hozamok

Lefelé nyomta az európai és különösen a német hozamokat a globális kockázatkerülési hullám, a tízéves magyar kötvény hozama ugyanakkor emelkedett a múlt héten.

Bőven az Európai Központi Bank (EKB) mínusz 50 bázispontos betéti rátája alá esett a múlt héten a tízéves német államkötvény hozama, a hét utolsó két kereskedési napján mínusz 0,62 százalékon állapodott meg. Ilyen extrém kötvénypiaci árazásra a márciusi mélypont óta nem volt példa, a hozamcsökkenés heti mértéke pedig június óta nem látott rekord (9 bázispont).

Forián-Szabó Gergely, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója a Világgazdaságnak elmondta:

az európai és különösen a német kötvényhozamok alakulásában továbbra is meghatározó a szerepe az EKB vásárlásainak.

A közelmúltban a globális piacokon érezhető kockázatkerülési hullám is – kiegészülve a továbbra is rendkívül alacsony inflációs várakozásokkal – lefelé nyomta a hozamokat a főbb európai kötvénypiacokon.

Fotó: Deutsche Finanzagentur / AFP

Ellentétben a bunddal, a tízéves magyar államkötvény hozama kicsit emelkedett a múlt héten: pénteken 2,2 százalékon állt. Az Amundi szakértője szerint a nemzetközi hozamkörnyezet a magyar kötvénypiac árazásában is lényeges szerepet játszik, ám itthon kettős hatás érvényesül:

a tízéves német hozam csökkenése lefelé húzná a magyar hozamokat, de a globális tőkepiaci kockázatkerülés növeli a hazai és feltörekvő kötvénypiaci hozamfelárakat.

Ilyen hatások mellett gyakori az adott piac devizájának gyengülése is, erre láttunk példát akár a forint vagy a régiós devizák árfolyamának alakulásában a napokban.

(A múlt héten az euró 355,9 forintról 364,5 forintra drágult.)

Kérdés, hogy az európai hozamok meddig ragadnak itt

A kulcs véleményem szerint az hiszen az elmúlt fél évben a piacok már a gazdasági kilábalást árazták (erre utal a részvénypiaci talpra állás és a javuló hangulatindexek), így a kötvényhozamoknak is emelkedniük kellett volna, de ennek gátat szabott, hogy Nyugat-Európában messze a célzóna alatt ragadt az infláció. Az EKB ezért fokozhatja az eszközvásárlásait, ez pedig még lejjebb szoríthatja a hosszú oldali hozamokat – értékelte a folyamatokat és a piaci várakozásokat Forián-Szabó Gergely.

Nincs kizárva, hogy a német és az amerikai kötvénypiacon később ellentétes folyamatok következnek be:

az EKB-hoz képest a Fed már korábban elmozdulhat a szigorítás irányába, ha folytatódik a kilábalás

- fűzte hozzá a szakértő.

Az Egyesült Államokban a piaci árfolyamokból kalkulált, tíz évre előretekintő inflációs várakozás évi 1,7 százalék, míg Európában csak 0,7 százalék. Jelenleg az európai makrokörnyezet jóv

al sérülékenyebbnek tűnik, az EKB részéről több élénkítési erőfeszítésre lesz szükség, hogy elkerülhető legyen az euró nem kívánt erősödése és a deflációs veszéllyel fenyegető japán szindróma.

A többletlikviditás továbbra is támogató a kötvénypiacokra nézve. A Brexit-tárgyalások elakadásának kockázata, a növekvő Covid-fertőzésszámok mind a biztonságos eszközök, például a bund felé mozgathatják a befektetői tőkét rövid távon

- érvelt Jans Peter Sorensen, a Danske Bank vezető elemzője, akit a Reuters idézett pénteken.

Rekordalacsonyra esett az olasz államadósság finanszírozási költsége is a múlt héten, csütörtökön egészen 0,63 százalékig süllyedt a tízéves államkötvény hozama. Az UniCredit elemzői is további ösztönzést várnak az EKB-tól az év végéig, az intézkedésnek pedig Olaszország lehet az egyik legnagyobb kedvezményezettje.

Szerdán Portugália egymilliárd euróért adott el kötvényeket aukción, és a hat évnél hosszabb lejáratú hitelpapírok átlaghozama most először fordult negatívba. A World Government Bonds összesítése szerint tizenkét európai ország tízéves kötvényei kereskednek negatív hozammal, a némethez képest a következő legalacsonyabb Svájcé (mínusz 0,56 százalék) és Hollandiáé (mínusz 0,52). Ezer euró a tízéves német állampapírba most azt jelenti, hogy egy évtized múlva mindössze 939,13 eurót kap, aki megveszi.

kötvény Európai Központi Bank (EKB) kötvényhozam
Kapcsolódó cikkek