Pénz- és tőkepiac

A Magyar Bankholding első vezetői három bankból érkeznek

Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját.

Elkezdte a felkészülést a Magyar Bankholding Zrt., hogy a három bank részvényapportja után levezényelje a Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Takarék Csoport fúzióját, valamint, hogy csoportirányítási és prudenciális kontrollfunkciókat lásson el – derül ki a Magyar Bankholding Zrt. legfrissebb közleményéből.

A munkára a három bankcsoport szakemberei közül választották ki a bankholding vezetőinek első körét.

A Budapest Bank Csoport, az MKB Bank Nyrt. és Takarék Csoport meghatározó tulajdonosai október 30-án korábbi szándéknyilatkozatukat megerősítve befektetési és szindikátusi szerződést írtak alá, valamint döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba, és így létrehozzák Magyarország második legnagyobb bankcsoportját.

Ezzel egyidőben a Magyar Bankholding felsővezetése is megkezdte az operatív működését.

Fotó: Shutterstock

A társaság Igazgatósági elnökének feladatait dr. Barna Zsolt,

vezérigazgatói feladatait pedig Vida József látja el,

az Igazgatóság tagja még dr. Balog Ádám, dr. Lélfai Koppány és dr. Tajthy Attila.

Hozzájuk csatlakoznak most a három bank munkatársai közül azok, akik a közös jövő felépítésének első lépéseit fogják irányítani. A vezetői csapat tagjait független nemzetközi tanácsadó cég együttműködésével választották ki októberben.

A bankholdingban első körben három vezérigazgató-helyettes kezdi meg a munkát: Dr. Csapó András a jogi és prudenciális kontrollért, míg Martzy Antal a stratégiai kontrollért felel, Egerszegi Ádám pedig a fúziós irodát irányítja.

Rajtuk kívül tizenkét vezető munkatárs alkotja a Magyar Bankholding kezdeti csapatát,

lefedve a fúziós, a stratégiai, a működési, a technológiai, a jogi, a kockázatkezelési, a HR, a számviteli, a kontrolling és a kommunikációs területet.

A Magyar Bankholding első vezetőinek feladata, hogy nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével

2021 során a három bank részletes fúziós ütemtervének és a részletes üzleti stratégiájának kidolgozását irányítsák.

Eközben a három bankban dolgozó szakemberek továbbra is gondoskodnak az üzleti tevékenység sikeres folytatásáról, az ügyfelek zavartalan kiszolgálásáról, valamint az új fejlesztések, termékek és szolgáltatások bevezetéséről.

A bankholdingban és a három hitelintézetben dolgozók munkája szorosan összefügg, hiszen a bankok teljesítményére kell építeni a bankcsoport közös jövőjét. A bankok egyelőre megőrzik jogi státuszukat, és önálló egységként, külön brandként működnek a későbbi integráció megtörténtéig, ugyanakkor az apport után közvetlenül megkezdik a közös működésből eredő szinergiák kihasználását.

A három bankcsoport szakemberei

Magyar Bankholding Zrt., az Igazgatóság elnöke, Barna Zsolt pályafutását az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeleten kezdte, 1998-tól a PSZÁF osztályvezetője, majd főosztályvezetője. 1998 és 1999 között a BEVA igazgatósági tagja.

Forrás: Magyar Bankholding Zrt

2004-től főosztályvezető, majd 2006-tól a PSZÁF Felügyeleti Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. 2006 és 2010 között tagja, állandó meghívottja az európai CESR, CEBS vezető testületeinek, valamint szakmai bizottságainak. 2008-2009 között egyik meghatározó irányítója volt a bankszektort érintő válságkezelésnek.

2010 óta dolgozott az OTP Csoportnál, kezdetben igazgatói pozícióban, ebben az időszakban lett a montenegrói CKB Bank Igazgatóságának elnöke, amelynek reorganizációját irányította.

Az OTP Csoporton belül betöltött több vezetői pozíciója után 2016. június 8. és 2018. augusztus 31. között az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatói, emellett 2016 szeptemberétől 2018. augusztus 31-ig az OTP Alapkezelő Zrt.

Igazgatóságának elnöki pozícióját töltötte be. 2016. június 8. óta az OTP Ingatlan Befektetési Alapkezelő Zrt. Igazgatóságának elnöke volt. 2017-2018-ban az OTP Bank első jelentős leánybanki integrációját irányította Horvátországban. 2018. szeptember 10-től az OTP Ingatlan Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke volt. 2018. szeptember 1-én az OTP Bank általános vezérigazgató-helyettesének nevezték ki. 2019-től 2020. július 20-ig az OTP Ingatlan Zrt. Igazgatóságának elnöke, valamint az OTP Csoport horvát leánybankjának felügyelő bizottsági tagja volt. 2019 decemberétől az OTP Csoport szlovén leánybank Igazgatóságának elnöke volt. 2020. július 20-ig töltötte be az OTP Bank Nyrt. általános vezérigazgató-helyettesi pozícióját.

A Magyar Bankholding Zrt., vezérigazgatója, Vida József a Takarékbank Zrt. és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöke.

Forrás: Magyar Bankholding Zrt

Bankszakmai pályafutását 1999-ben a Citibanknál kezdte, majd 2003-ban a Magyar Takarékszövetkezeti Bank főosztályvezetői posztjából került a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezethez, ahol 2006-tól ügyvezetőként, később elnök-ügyvezetőként dolgozott.

2015-ben az ő vezetésével jött létre tíz takarékszövetkezet fúziójával a B3 TAKARÉK Szövetkezet. 2016 júliusában a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) elnöke lett. 2016 decemberében megválasztották a Takarék Csoport központi bankja (ma MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.) elnök-vezérigazgatójának.

Ő vezényelte le az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. (2018-tól Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és Takarék Jelzálogbank Nyrt.) csatlakozását a szövetkezeti hitelintézeti integrációhoz.

Ő irányítja a hazai bankrendszer 1987 óta íródó történetének legjelentősebb átalakulását: 2017-ben ötvenkét takarék fúziójával tizenkét regionális hitelintézet jött létre, amely 2019-ben, két lépésben, egyetlen országos, univerzális kereskedelmi bankban, a Takarékbank Zrt.-ben egyesült. A Magyar Bankszövetség elnökségi tagja.

A Magyar Bankholding Zrt., Jogi és Prudenciális Kontroll vezetője, Dr. Csapó András 2001-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogi Karán szerezte diplomáját, ezzel párhuzamosan a Westchester Community College (New York) Üzleti Kommunikáció képzését is elvégezte.

Forrás: Magyar Bankholding Zrt

2001-től a Dezső, Réti és Antall LANDWELL Ügyvédi Irodában (a PricewaterhouseCoopers-szel együttműködésben), a Dezső és Társai Ügyvédi Irodában, valamint az Andrékó LINKLATERS-nél (Budapest, London) dolgozott.

2010-től vezető ügyvéd az Andrékó LINKLATERS-nél (KINSTELLAR), majd 2012-től vezető ügyvéd és az ingatlancsoport vezetője a Gide Loyrette Nouel Budapestnél.

2013-tól az AXA Bank Europe SA magyarországi fióktelepének jogi igazgatója, 2014-től az Igazgatóság tagja. 2015-től az MKB Bank Zrt. Jogi- és Társasági Igazgatás ügyvezető igazgatója, 2016-tól Operációs és Jogi vezérigazgató-helyettese, majd 2017-től a Jogi-, kormányzati és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgatóhelyettese, és Igazgatóság tagja, 2019-től a Jogi, társaság-, csoportirányítás és kiemelt ügyekért felelős vezérigazgató-helyettese, valamint az Igazgatóság tagja.

2006-ban részt vett a PWC-Landwell képzési programjában, 2008 és 2009 között a Linklaters Managing Associate képzéseit végezte el. Oktatott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mérnöktovábbképző Intézetében és az Ausztriai Kereskedelmi Kamara által alapított WIFI Hungary felnőttképzési intézetben.

Forrás: Magyar Bankholding Zrt

A Magyar Bankholding Zrt., Fúziós Iroda vezetője, Egerszegi Ádám 1997-ben szerzett közgazdász diplomát a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán, majd 1998-ban a Budapesti Értéktőzsde és Közép-Európai Brókerképző Alapítvány képzésén tőzsdei szakvizsgát tett.

1998-ban a Takarékbank német ügyfelek osztályán kezdte pályafutását, ahol ügyfélkapcsolati menedzseri, majd osztályvezető-helyettesi feladatokat látott el. 2003-tól a hálózati osztály osztályvezetője, 2005 és 2014 között a bank takarékszövetkezeti üzletágának igazgatója, 2014 februárjától 2015 márciusáig pedig a Polgári Bank Zrt. vezérigazgató-helyettese.

Ezt követően a Duna Takarék Bank Zrt. ügyvezető igazgatója és igazgatósági tagja. 2017 februárja óta a Takarékbank vezérigazgató-helyettese, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank alelnöke, általános vezérigazgató-helyettese, 2017-től irányította a takarékszövetkezetek konszolidációs folyamatát és a Takarékbank, mint univerzális kereskedelmi bank megalakítását.

A Magyar Bankholding Zrt., Stratégiai Kontroll vezetője, Martzy Antal a Takarékbank Zrt. és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. stratégiai és pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Forrás: Magyar Bankholding Zrt.

Banki pályafutását 1997-ben az MKB Bank Zrt.-nél kezdte nemzetközi pénzügyi beszámolókészítés és felügyeleti jelentésszolgálati területen.

2005-től a teljes pénzügyi és felügyeleti riporting az irányítása alá tartozott. 2008 – 2011 között jelentős szerepet játszott az MKB Csoport tőkehelyzetének stabilizálásában, mint Tőkemenedzsment vezető. 2014-től kialakította az Üzleti Intelligencia Igazgatóságot (BI), amivel megteremtette a Bankcsoport hatékony információfelhasználásának alapjait.

2014-ben a Takarékbank ügyvezető igazgatójaként később vezérigazgató-helyettesként folytatta pályafutását, ahol felépítette és irányította a Szövetkezeti Hitelintézeti szektor központi pénzügyi és kontrolling folyamatait.

Ennek keretében 2017-től az FHB Bankcsoport konszolidációjában pénzügyi vezérhelyetteseként vett részt, melynek eredményeként a tartósan nyereséges működés megvalósult. 2017-től a Takarék Csoport stratégiai és pénzügyi vezérhelyetteseként irányította a szövetkezeti szektor migrációjának pénzügyi és számviteli folyamatait.

2016-tól MPT Security Zrt. Felügyelőbizottságának elnöke, 2017-től a Diófa Alapkezelő Zrt. Igazgatósági tagja, illetve a Takarék Invest Kft. Felügyelőbizottságának tagja.

Forrás: Magyar Bankholding Zrt.

A Magyar Bankholding Zrt., Fúziós Kommunikáció vezetője, Tölgyes Orsolya 1998-ban művészettörténészként diplomázott az Eötvös József Tudományegyetemen, majd PR menedzser képesítést szerezve üzleti-kommunikációs területen kezdte karrierjét.

2000-ben a Live PR ügynökségnél előbb account executive-ként, 2002 és 2010 között pedig ügyfélkapcsolati igazgatóként dolgozott.

Ezt követően a Budapest Bank Zrt. szenior kommunikációs menedzsere lett, ahol 2010 és 2017 között a bankcsoport külső kommunikációjáért volt felelős. 2017 novemberétől a BÁV Zrt.-t és a Főtaxi Zrt.-t is magában foglaló Stelius Zrt. külső és belső kommunikációs vezetőjeként folytatta pályafutását.

2019 júliusában tért vissza a Budapest Bank Zrt. kötelékében, ahol kommunikációs vezetőként a bankcsoport külső és belső kommunikációját irányítja.

 

fúzió Takarék-csoport Magyar Bankholding Zrt holdingtársaság integráció Budapest Bank Csoport
Kapcsolódó cikkek