Pénz- és tőkepiac

Tíz extra perccel nő a kereskedési idő

A német Xetra kereskedési rendszer legújabb verziója fontos változásokat hoz mától a Budapesti Értéktőzsdére. A befektetők az eddiginél hosszabb ideig kereskedhetnek a kialakult záróáron, emellett dinamikusabb megbízásokkal óvhatják a tőkéjüket.

A frankfurti által üzemeltetett és Európa 16 országa között a magyar részvénypiacon is használt Xetra kereskedési rendszer frissítése (T7 9.0) miatt mától új kereskedési szakasszal és két ajánlattípussal bővül a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedelmi rendszere. Varga-Balázs Attila, a BÉT kereskedési és üzletfejlesztési igazgatója a Világgazdaság megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy a Xetra rendszer módosításai már mától hatályba lépnek a pesti börzén, a változásokról korábban tájékoztatták az érintett befektetési szolgáltatókat.

Az igazgató megerősítette, hogy

a mai naptól vélhetően a legtöbb brókerház elérhetővé teszi a kereskedést a kibővített kereskedési szakaszban az ügyfeleinek.

Ez az úgynevezett Trading at Close (TAC) zárószakasz, amely a kereskedés végén kialakult záróáron még további tíz percig lehetővé teszi, hogy üzletkötés szülessen, ha találkoznak az ajánlatok a könyvben.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A 17 óra 5 perc körül meghatározott záróáron 17 óra 15 percig lesz lehetőség kötni. Ez eddig nem volt elérhető opció, viszont húsz perccel öt óra után az eddigieknek megfelelően ugyanúgy véget ér – technikailag is – a kereskedési nap

– magyarázta Varga-Balázs Attila. Hozzátette:

a mai nappal új ajánlattípusokat is engedélyeznek, ezek implementálása szerinte hosszabb időbe telik majd a brókerházaknak.

A kereskedési rendszer fejlesztése révén lehetséges lesz, hogy a befektetők az úgynevezett One Cancels The Other Order (OCO) módon vigyenek be ajánlatot. Ebben egyidejűleg a veszteség minimalizálása és az elérni kívánt maximális profit szintje is megadható, az ajánlat pedig a megadott paraméterek szerint teljesül. Emellett befektetési szolgáltatótól függően mától választható a Trade Trailing Stop (TTS) megbízás, amely dinamikusan követi az adott instrumentum árváltozását, vagyis az esetleges dráguláshoz vagy értékvesztéshez igazítja a megadott stop megbízás szintjét.

A BÉT igazgatója hozzátette, az utóbbi a Xetra frissített platformjának bevezetése előtt is létező opció volt, de a magyar részvénypiaci alkalmazáshoz most szerezték meg a szükséges felügyeleti engedélyeket. Végül megjegyezte: a módosítások nem kizárólag a pesti parkettet érintik, a régió több börzéjén várhatók változások a napokban. Az egyik londoni tőzsdei szakportál például arról írt, hogy a bécsi Wiener Börsén az új zárószakasz december elsejétől lesz elérhető. Christoph Boschant, a bécsi tőzsde vezérigazgatóját idézve azt írták, hogy a megjelenő új kereskedési szakaszra egyre nagyobb igény mutatkozott, szerinte ez egyfajta iparági standarddá válhat. A Wiener Börsénél a Trade at Close szakasz 17.35–17.45 között zajlik majd.

Hosszú hetekig tarthat a technikai átállás

Lapunk kérdésére az Erste Befektetési Zrt. befektetési igazgatója, Varjú Péter elmondta, hogy az új kereskedési szakaszt mától elérhetővé teszik az ügyfeleik számára. Ám legalább egy-két hónapba telhet az OCO ajánlattípus bevezetése, ennek oka a technikai átállás és a megfelelő informatikai fejlesztés előkészítése. A TTS ennél is összetettebb, a bevezetéséig még több idő telhet el a szolgáltatónál. | VG

 

BÉT Xetra
Kapcsolódó cikkek