Pénz- és tőkepiac

Idén is jó befektetési célpont az egészségügy

A befektetéseket illetően a tavalyi év egyik legfelkapottabb területe az egészségügy volt.

A befektetéseket illetően a tavalyi év egyik legfelkapottabb területe az egészségügy volt, ami jelentős részben a koronavírus okozta helyzettel függött össze. Bár a járvány remélhetőleg az idén lecseng, a gyógyszer- és vakcinagyártó vállalatok fejlesztései folyamatosan érkeznek. Emellett a szakértők szerint a koronavírus még évekig velünk maradhat, így a tesztelések nem szűnnek meg egyik napról a másikra.

A diagnosztikával és teszteléssel foglalkozó amerikai vállalat, a Quidel az év egyik nagy növekedési sztorija lehet, miután az alig kilencmilliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező társaság árazása kimondottan olcsónak mondható, ha a cég előtt kiaknázható növekedési lehetőségeket is számba vesszük.

A Quidel legutóbbi gyorsjelentésében 476,1 millió dollár árbevételt jelentett, ami csaknem négyszerese az egy évvel korábbi 126,5 millió dollárnak.

Ez jelentős mértékben a járvány miatt ugrott meg, miután a vállalat koronavírussal kapcsolatos termékeinek értékesítése 375,7 millió dollárt generált, ami a teljes árbevétel majdnem 80 százalékát adta a harmadik negyedévben.

A vállalat gyorstesztjeit szinte elsőként fogadták el még tavaly március közepén, napokkal azután, hogy a WHO járvánnyá minősítette a koronavírus-fertőzést.

A menedzsment január 7-én közzétette negyedik negyedévre vonatkozó előrejelzését, amelyben

az elmúlt három hónapra vonatkozó árbevételbecslésük 808-810 millió dollár, ami a rekordnak számító harmadik negyedévhez képest is 70 százalékos növekedés lenne.

A Quidel árazása kifejezetten olcsónak tűnik. Az előretekintő P/E-ráta 5 alatt van, míg a cég értéke a 2,8-szerese az idei év várható árbevételének. A Wall Street-i elemzők is optimisták a céggel kapcsolatban, a 12 havi célárak átlaga 269 dolláron van. 2021-ben még biztosan velünk marad a járvány, és a tesztelések továbbra is fontos szerepet játszanak majd, a hosszabb távú értékeltséget azonban nagyban befolyásolhatja, hogy milyen formában marad velünk a koronavírus.

vakcinagyártás gyógyszergyártás Quidel egészségügy befektetés
Kapcsolódó cikkek