Pénz- és tőkepiac

Nagytulajdonosi kitárazás lőhette ki az EHEP-et

A Dunaújvárosi Vagyonkezelő (DVG) tulajdonának 5 százalék alá süllyedése magyarázhatja az EHEP elképesztő év eleji forgalmát és árfolyammozgását.

Péntek délben tette közzé a társaság a BÉT honlapján, hogy a Dunaújvárosi Vagyonkezelő (DVG) tulajdoni hányada a közel 12 százalékos szintről 5 százalék alá süllyedt. A másik nagytulajdonos, Kis Ferenc befektető közel 27 százalékos tulajdoni aránya nem változott, így a már eddig is 60 százalék fölötti közkézhányad emelkedhetett.

Korábban hosszú évekig, közel 40 százalékkal a DVG volt a legnagyobb tulajdonos. Még a kilencvenes években lett az EHEP nagytulajdonosa, amikor a névértékük 40-60 százalékán forgó DÉDÁSZ és DÉMÁSZ papírokat konvertálták egy akkoriban „ígéretes” részvénybe. Ám a Buda-Cash botrányt követően, amikor az EHEP érzékeny veszteségeket szenvedett, miután nem csak a befektetéseiket tartották ott, de az ÉRB Bank részére nyújtott alárendelt kölcsönt is le kellett írniuk. És mindösszesen a KELER-nél és a DRB Banknál elhelyezett földgáz- és villamosenergia-kereskedelmi letétetek maradtak meg szabad eszközként. Ezekben a nehéz években a DVG, mint önkormányzati cég, a nehézkes döntéseivel nem tudta követni a tőzsdei fejleményeket. Ennyiben, tehát a nagytulajdonosok köréből való távozásuk, pozitív hír lehet az EHEP szempontjából.

Még az 5 éves grafikonon visszatekintve is kiemelkedő a péntek délelőtti 100 millió forintot meghaladó forgalom.

Ráadásul a papír, a csütörtöki jelentős emelkedést követően péntek reggel 140 forintos réssel, 1900 forinttal nyitott, majd délelőtt 2750 forintig emelkedett, de délben is 590 forintos pluszban (közel 34 százalékos emelkedés) jegyezték.

Fotó: VG

A társaság alaptőkéje január elején 21 188 480 forint volt, említést érdemlő tevékenysége nincs. De az igazgatóság tavaly novemberben közgyűlési hatáskörben döntött, hogy idén április végéig legfeljebb 22 188 480 forint összegben felemelhető zártkörben az alaptőke, legfeljebb 25 ezer darab új kibocsátásával.

A társaságnak se tevékenysége, se stratégiája, de a tőzsdére lépés olyan költséges és hosszadalmas folyamat, hogy egy tőzsdei társaság önmagában is értéket képvisel. És az EHEP köz kézhányada már 60 százalék fölötti, ami komoly potenciált jelent.

Korábban is volt már példa őrült spekulációra a részvény piacán, 2019-ben pár hónapig 10 ezer és 20 ezer forint között szárnyalt a kurzus, mely korábban hosszú éveket töltött az 500 forintos szinten Csipkerózsika álomban.

Kapcsolódó cikkek