Pénz- és tőkepiac

Több mint tízszeresére nőhet az Akko alaptőkéje

Szintet léphet az Akko Invest, amennyiben a februárra hirdetett közgyűlés megadja a felhatalmazást az igazgatótanácsnak az óriási tőkeemelésre, illetve a Neo Property felvásárlása is zöld utat kap.   

Az Akko Invest 18,5 milliárd forintért veheti meg a Neo Property Services Zrt-t – derül ki a befektető által ma közzétett közgyűlési előterjesztésből. A február 1-re összehívott közgyűlés, illetve a közgyűlés hatáskörében eljáró igazgatótanács ezért a pénzért egészen pontosan a Neo Property részvényeinek 51 százalékát kézben tartó Elitur Invest Zrt-ét, illetve a Neo Property alaptőkéjének másik 49 százalékát képviselő részvényeket vásárolja meg.

Így közvetve-közvetlenül az egész cég tulajdonosává válik.

Az Akko Invest szeptemberben jelentette be, hogy meg kívánja venni a céget a Wing Zrt-től. Akkori közleményük szerint a Neo Property Services 1999-es alapítása óta Magyarország egyik vezető ingatlanüzemeltetője és szolgáltatója. Tevékenységei közé tartozik a létesítménygazdálkodás, az ingatlankezelés és az ingatlanberuházásokhoz kapcsolódó projektmenedzsment.

Fotó: Shutterstock

A vállalat folyamatos növekedési pályán mozog: 2019-ben 19 százalékkal növelte árbevételét és EBITDA-ját egyaránt.

A szeptemberi adatok alapján a NEO 2020-ban is folytatta a növekedést, melyet a későbbiekben ügyfél- és cégakvizíciók, valamint szolgáltatásfejlesztés is támogathat. A társaság célja, hogy 2025-re 29 milliárd forintos árbevételt és 2,1 milliárd forintos EBITDA-t érjen el.

A február elejére meghirdetett közgyűlés emellett az igazgatótanács felhatalmazásáról is dönthet a társaság alaptőkéjének felemelésére, illetve új igazgatótanácsi tag megválasztásáról is határozhat.

Az alaptőke-emelés maximális mértéke a jelenlegi 830 millió forintos alaptőke tízszerese lehet.

A tőkeemelés során kibocsátandó új törzsrészvények kibocsátási értékét az igazgatótanács az alábbi két érték közüli a magasabb értékben határozza meg: az alaptőke-emelésről szóló igazgatótanácsi határozat meghozatalának napját megelőző száznyolcvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára vagy háromszázhatvan nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára. A felhatalmazás az előterjesztés szerint 2 évre szólna.

Az új igazgatótanácsi tag megválasztása Csizma László lemondása miatt szükséges, a jelöltet még nem nevezték meg. A hírre az Akko Invest tőzsdei forgalma megugrott, de a részvények árfolyama – az első órában legalábbis – jelentősen nem változott.

részvény ingatlancégek kispapír AKKO Invest Neo Property BÉT akvizíció
Kapcsolódó cikkek