Pénz- és tőkepiac

Trump letiltotta a kínai fizetési alkalmazásokat

A leköszönő elnök az Alipay-t is érintő rendelete csak Biden hivatali ideje alatt lép majd hatályba.

Donald Trump amerikai elnök kedden rendelettel megtiltotta nyolc kínai fizetési alkalmazás, köztük az Alipay és a WeChat Pay használatát.

A lépés bizonyára tovább élezi a Kínával kirobbant kereskedelmi háborút, amely meghatározta Trump hivatali idejének nagyobb részét.

Az elnöki rendelet ugyanakkor csak 45 nap múlva lép hatályba, ami már Joe Biden megválasztott elnök hivatali idejére esik, így hatása nem egyértelmű, bár valószínűleg további súrlódást kelt Pekinggel.

Fotó: Getty Images

A betiltott szolgáltatások között van az Alipay széles körben használt digitális pénztárca,

amely az Alibabát és az AliExpress-t is birtokló Jack Ma e-kereskedelmi milliárdos vállalatbirodalmának része. Trump betiltotta a WeChat Payt is, amelyet a Tencent technológiai óriás üzemeltet, és amely Kínában a legelterjedtebb digitális fizetési rendszer.

A rendeletben megnevezetett további alkalmazások: a CamScanner, a QQ Wallet, a SHAREit, a Tencent QQ, a VMate és a WPS Office.

Megszünteti zene appját az Alibaba, hol lehet Jack Ma?

A Xiami Music applikáció csak február ötödikéig lesz elérhető, ezt követően megszüntetik a szolgáltatást az üzleti tevékenységük fejlesztésére hivatkozva.

 

Trump Alipay
Kapcsolódó cikkek