Pénz- és tőkepiac

Benézték az intézményi ezüstpozíciókat a redditorok

Csak New York-ban shortoltak, Londonban vaskos longban ültek a fedezeti alapok és a bankházak. Ráadásul a Melvin hedge fundot megmentő Citadelt tömték pénzzel a fórumozók.

Hatalmasat szakadt, s 27 dollár alá került az ezüst unciánkénti árfolyama, mely a múlt héten pár nap alatt 25 dollárról 30 dollárig emelkedett. A GameStop spekuláció és más erősen túlshortolt részvények felpumpálása után, után a reddites kisbefektetők, akiknek a létszáma az év eleji 2 millió tagról 8,5 millióra nőtt, az ezüstöt célozták meg. Miután a WallStreetBets fórumon valaki kiírta az üzenőfalra, hogy szerinte a szürke nemesfémben épült fel a világ legnagyobb short pozíciója.

Eredetileg a JP Morgant támadták volna, mert úgy vélték, hogy a nagybankok nyomás alatt tartják a nemesfémpiacot,hogy elfedjék az inflációt, de már ez a magyarázat is sántított

– mondta a Világgazdaságnak Bosnyák Zsolt, az Equilor részvényelemzője. Hozzátéve: ráadásul, nem volt igaz a hír, hogy az intézményi befektetők shortban ülnek. Mert a redditorok csak a New York-i határidős pozicionáltságot nézték, de nem vették figyelembe a londoni fizikai piaci kötéseit, pedig a kettő egyenlege azt mutatta, hogy az intézmények nettó vételi pozícióban ülnek.

Fotó: Getty Images

Az ezüst redditesek általi megtépése, majd összeomlása egy dupla csúcsot hozott létre, mivel az augusztus eleji szintekhez képest szintén 30 dollár/unciáról fordult le a jegyzés – folytatta az elemző. Szerinte, ennek ellenére jók az ezüst fundamentumai hosszútávon a vírusból kilábaló gazdaságnak köszönhetően, de a rövidebb kisbefektetői mániákat érdemes profitrealizálásra kihasználni.

Az ezüstspekulációra így is felkapta a fejét a piac, mert élénken él még a tapasztaltabb befektetők emlékezetében a Hunt fivérek spekulációja.

Ugyanakkor az is fontos szempont, hogy a GameStop kapitalizációjához képest csak a londoni széfekben lévő fizikai ezüst mennyisége harmincszoros. Nagyságrendekkel nagyobb piacról van szó, mégis meg tudták mozgatni. Az iShares Silver Trust ETF-be múlt pénteken egymilliárd dollár áramlott, ami kétszerese a korábbi napi rekordnak. És az ezüstérmék piacát is megdobta a tömeges kisbefektetői kereslet.

Az ezüstpiaci támadás gyors összeomlását az is siettette, hogy a redditorok megosztottak voltak, mert kiderült, hogy az iShares Silver Trust ETF tulajdonosa az a Citadel, amely 2,75 milliárd dollárral segítette ki a fórumozók által támadott, s a GameStop shorton milliárdokat veszítő Melvin Capitalt – tette hozzá az elemző.

ezüstérme Melvin Capital GameStop JP Morgan ezüst redditorok Citadel wallstreetbets
Kapcsolódó cikkek