Pénz- és tőkepiac

Brókereik támadták hátba a Wall Street-i lázadókat

A kisbefektetők állhattak nyerésre, ha a shortoló hedge fundok végtelenbe futó vesztesége már a pénzügyi rendszert veszélyeztette volna.

Szerdán még 200 dollárral emelkedett, csütörtökön már 150 dollárral (44 százalékkal) esett a GameStop árfolyama. Már a szerdai ralit is csak az állította meg 380 dollárnál, hogy egy időre lekapcsolták a Reddit platform WallStreetBets fórumát, ahol a kisbefektetők információkat cserélnek egymással, s az 1000 dolláros árfolyam elérését tűzték ki célul, kitartásra buzdítva egymást. Miközben a profik által irányított fedezeti alapok (hedge fund) az áresésre fogadtak óriási tétekkel. Csütörtökön már újra üzemelt a közösségi média oldal, mégsem tudtak újabb vételi pozíciókat nyitni a befektetők. Szerdán már politikusok is beleszóltak a Wall Street-i csatába.

Az újgenerációs kisbefektetők körében népszerű online kereskedési platformok csütörtökön korlátozták a legvolatilisabb részvények és származtatott termékeik adás-vételét. Csak pozíciózárást engedélyeztek.

Nem csak a GameStop volt érintett, az elmúlt napokban szintén szárnyaló AMC is a tilalom alá esett, s 56 százalékot zuhant csütörtökön.

És olyan népszerű papírok is zuhantak, mint a BlackBerry , a Bed Bath & Beyond és a Koss, miközben a S&P 500 1 százalékkal került feljebb, vagyis kimondottan derűs napjuk volt az amerikai tőzsdéknek.

A Wall Street Journalnak több brókercég is jelezte, hogy a kereskedési korlátozásokat az elszámoló cégük rendelte el.

Fotó: Getty Images

Anthony Denier, a Webull vezérigazgatója elmondta az amerikai tőzsdei lapnak, hogy platformjának klíringcége, az Apex Clearing Corp. csütörtök reggel értesítette, hogy Webullnak nem nyithat új pozíciókat bizonyos részvényekből.

Ez kockázatkezelési döntés volt, mely a tőkekötelezettségek és a tőkefedezet arányai indokoltak. Dominóhatást kockáztat a szektor

– tette hozzá Denier, mondván, ha a shortoló ügyfelek nem tudják kifizetni a veszteségüket, akkor valaki másnak kell fizetni helyettük, s ha az elszámoló cégek megbuknak, akkor a többi ügyfél sem jut a pénzéhez.

Mától szintén korlátozza 13 kereskedelmét a kisbefektetőknek a Robinhood platform, mely a mostanáig a pénzügyi demokratizálásért küzdött, s az elmúlt évben 13 milliósra nőtt a felhasználói tábora. A Robinhood vezetői azzal indokolták a lépést, hogy a clearing house felé túl nagy költségeik keletkeztek, így nem tudták volna a további vételeket elszámolni. Bár ennek ellentmond, hogy állításuk szerint a cég pénzügyi helyzete stabil és tegnapig további 1 milliárd dollárt vontak be az eddigi befektetőiktől.

Ami viszont marging call hívásokra enged következtetni, vagyis a pozícióban lévő ügyfelektől plusz fedezetet kérhettek.

Az Interactive Brokers alapítója, Thomas Peterffy, már egyértelműben fogalmazott, amikor arról kérdezték, hogy az ő platformján miért korlátozták a vásárlásokat. Kiemelte, hogy miután a kisbefektetők vásárlási kedve nem csökkent a GameStop részvény iránt, ezért a hedge fundok veszteségei végtelen nagyra is növekedhettek volna, ami már az egész pénzügyi rendszert veszélyeztethette volna. A CNBC-n adott interjújában azt is elmondta, hogy egyeztettek a lépés előtt a szabályozókkal

A Morgan Stanley leányvállalata az E-Trade is leállította a kereskedést a Gamestop részvényével, melyet a magas volatilitással indokoltak.

Ilyen, vélhetően koordinált, tiltás még nem fordult elő a tőzsdék történetében, ma a legtöbb platformon újra indulhat a kereskedés, azonban kérdéses, hogy a nap folyamán végig elérhető lesz-e, hiszen ma opciós lejárat van, mely potenciálisan tovább gyorsíthatja a „short squeeze” sebességet, a short pozíciókat ugyanis praktikusan vétellel lehet zárni, ami újabb áremelkedést gerjeszt – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: feltűnő, ugyanakkor, hogy a brókercégek nem csak a CFD-k és más derivatív termékek kereskedelmét korlátozták, de az egyszerű részvényvásárlásokat is. Kérdés, hogy valóban a volatilitás indokolta a lépést, vagy tényleg koordinált tiltásról van szó.

 

APEX AMC GameStop Morgan Stanley Blackberry Koss Webull Robinhood interactive brokers
Kapcsolódó cikkek